TOMAŠEVIĆ: “Sram me biti u državi gdje je politika ženskog tijela glavno pitanje kampanje”

 

Čelnik političke platforme Možemo! Tomislav Tomašević u subotu je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao aktualne političke teme.

Kazao je da će radije izaći na nove izbore nego pristati na koaliciju u kojoj ih se doživljava kao ‘privjesak u džepu’. “Mi ćemo radije izaći na nove izbore ako će se SDP prema nama ponašati kao da smo privjesak koji imaju u džepu. Ako se naši uvjeti ne budu poštovali, spremni smo na nove izbore. Unatoč svim našim manama našli smo način za suradnju kao oporba u Grdaskoj skupštini pa vjerujem da možemo naći način za suradnju da se ne formira krajnje desna vlada”, poručio je.

Kaže da želi ući u Hrvatski sabor, no neće zanemariti lokalnu politiku. “Ovo je priprema za iduće lokalne izbore gdje i dalje mislim izaći kao protukandidat Milanu Bandiću. Ovaj rezultat će pokazati kako stvari stoje. Ima šanse da se dogovorimo i srušimo Bandića. Godina dana je jako puno u politici”, dodao je.

Naglasio je da najbolji rezultat očekuju u zagrebačkim jedinicama. “Stvar se mijenja, SDP je i nas neugodno iznenadio s izbornim listama na kojima nema rodnog pariteta, neki su ljudi povezani s Bandićem, s pravomoćnim presudama. Smijali smo se HDZ-u zbog jedne žene nositeljice i onda SDP napravi istu stvar. Dok je osnovna stvar poput pobačaja u pitanju, oni stave jednu nositeljicu”, kaže.

Naglasio je da ga smeta podrarazumijevanje SDP-a. “Ne možemo nikog drugog podržati osim njih unatoč manama, ali nije bezuvjetno. Podrška ovisi o sastavu vlade koju će predložiti i programima koje ćemo uvjetovati iz našeg programa. U nekim stvarima se programi preklapaju, ali negdje ne. Zelene politike primjerice SDP nema”, rekao je.

Tomašević je rekao i kako nije izgledno da će ući u Vladu. “Govorimo o opciji podržavanja formiranja manjinske vlade, to je nešto što u Hrvatskoj nije viđeno, ali mislim da je vrijeme za to, to je u Sloveniji napravila ljevica. Mislim da je to najizgledniji scenarij. O uvjetima ćemo odlučiti sa članstvom”, kaže.

Komentirao je i srednji prst bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, kao i izjave Miroslava Škore o pobačaju i silovanim ženama. “Sram me što živim u državi gdje je politika ženskog tijela postalo glavno političko pitanje kampanje, u 21. st. pored svih problema, klimatske krize, pandemije, da je glavna tema pitanje pobačaja koje nameće krajnja desnica”, rekao je.

Tomašević kaže da su izjave Mosta i Domovinskog pokreta skandalozna. Poručio je da je njihov stav jasan te kako bi u zakonodavnom smislu treballo urediti i poštovati odluku Ustavnog suda. “Zalažemo se za dostupan i besplatan pobačaj, ali nevjerojatno je da desnica ne može ništa drugo reći nego ovakve teme gurati u prvi plan. Za razliku od drugih koalicija mi kad nešto kažemo, stojimo iza toga u praksi. Jedina smo koalicija koja ima rodni paritet na listama i prvi put u političkoj povijesti imamo više nositeljica u odnosu na nositelje”, zaključio je.

Komentiraj