Tomašević preuzeo dužnost zagrebačkog gradonačelnika: “Financijsko stanje nije dobro”

U petak u 8 sati održat će se primopredaja izvršnih ovlasti gradonačelnika Grada Zagreba između dosadašnje zamjenice gradonačelnika, ujedno i obnašateljice dužnosti gradonačelnika Zagreba, Jelene Pavičić Vukičević i novoizabranog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

Prema Zakonu, Tomašević treba dobiti pismena izvješća o svim projektima, ali i podmirenim i nepodmirenim obvezama.

Tomaševića i njegove zamjenike Danijelu Dolenec i Luku Korlaeta u 8 sati dočekat će Jelena Pavičić Vukičević te pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik i Andrea Šulentić, pročelnica Stručne službe gradonačelnika. Primopredaja bi trebala trajati oko sat i pol.

Tijek događaja:

10:20 Tomislav Tomašević obratio se javnosti prvi put kao gradonačelnik Zagreba.

“Završili smo sastanak o primopredaji. Sastanak je bio otvoren i konstruktivan, hvala na tome. Dobili smo 2000 stranica izvješća, trebat će nam neko vrijeme za to. Financijsko stanje nije dobro, već danas ćemo se baviti time, imat ćemo sastanak s pročelnicom. Optimistični smo, vjerujemo da ćemo da prebroditi izazove”, rekao je.

Na pitanje što znači da financije nisu dobre, Tomašević je rekao: “Dobili smo rješenje o izvršenju proračuna za prošlu godinu i neke podatke za ovu. Generalno, financijska situacija nije dobra. Voljeli bismo proći sve s pročelnicom pa ćemo govoriti dalje u javnosti. Ne bih sada o detaljima jer vam to neće dati punu sliku zbog drugih varijabli koje isto treba uzeti u obzir”.

Dodao je da vjeruje da će vrlo brzo ‘pohvatati konce’. “Ali, za neke će nam stvari trebati vrijeme”, rekao je i najavio sastanke s upravama tvrtki u sastavu Holdinga. “Mi ćemo dati sve od sebe i vjerujemo da do poskupljenja neće doći. Postoji rješenje za ovu situaciju, detaljnije ćemo o tome govoriti u sljedećim danima”, poručio je.

O razgovorima s SDP-om laže da teku dobro, ali još nisu gotovi. “Razgovaramo o programskoj suradnji, o cijevima koje moramo ostvoriti, isto tako o pozicijama u skupštini. Konstituirajuća sjednica će biti 17. lipnja, do tada svi razgovori moraju biti završeni”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Na nvoinarsko pitanje je li mu Jelen aPavičić Vukičević dala neke savjete, rekao je: “Bilo je nekih savjeta, bilo je konstruktivno i otvoreno. Neke savjete bih ipak zadržao za sebe”.

Istaknuo je da je na ZET-u veliki teret, kredit od pola milijarde. Dodao je da su to neke stvari kojima će se baviti sljedećih dana.

“U nizu europskih metropola je javni prijevoz subvencioniran, negdje i 100 posto. Vjerujemo da imamo rješenje za probleme”, poručio je.

Dodao je da je stanje nešto gore nego što je očekivao, ali – dodaje – ne bi pretjerivao. “Važno je da žičara ne stvara preveliku buku. Ja nisam htio ovakvu žičaru. Problem je ako žičara ne ostvaruje nikakve prihode, zato nam je u interesu da se to što prije riješi”, rekao je.

Na pitanje ima li već nasljednika na mjestu pročelnika za obrazovanje umjesto Ivice Lovrića koji je podnio ostavku, odgovorio je: “Danas ćemo donijeti odluku o novom pročelniku, o tome ćemo obavijestiti javnost”.

O tome je li se čuo s premijerom Andrejom Plenkvićem, rekao je: “Dogovorili smo da se danas čujemo. Nadamo se da ćemo se uskoro sjesti oko svih bitnih pitanja gdje je nužna suradnja Grada i države”. Dodao je kako je izrazio želju i za sastanak s Vanđelićem te da ta želja postoji i s druge strane.

8:10 Počinje sastanak. Nakon njegovog završetka, očekuju se izjave Jelene Pavičić Vukičević i Tomislava Tomaševića

PHOTO: Patrik Macek/PIXSELL

08:08 Tomaševića i suradnike dočekala Jelena Pavičić Vukičević i pročelnice

PHOTO: Patrik Macek/PIXSELL

08:05 Prilikom ulaska Tomašević je dočekan pljeskom

08:03 Tomaševića su novinari pitali kakav je osjećaj doći na preuzimanje dužnosti zagrebačkog gradonačelnika, na što je Tomašević odgovorio: “Osjećaj je dobar. Izjave će biti nakon sastanka. Hvala vam još jednom”.

08:02 Tomašević je kasnio nekoliko minuta, a pred gradskom upravom je rekao da je kasnio jer je na tramvajskoj stanici u Savskoj ulici kod Cibone čekao Hitnu pomoć sa ženom kojoj je pozlilo. “”Oprostite što ste čekali. Ovo nije praksa, nije da svaki dan naletite ovako na nekoga kome je pozlilo”, kazao je.

08:02 Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec i Luka Korlaet stigli su u gradsku upravu

PHOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Komentiraj