Tomašević o Plenkoviću: “Naravno da postoje tenzije, ali jasno je da moramo surađivati”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u subotu je za Dnevnik N1 televizije komentirao Izbornu skupštinu stranke Možemo! i situaciju u glavnom gradu.

Podsjetimo, Tomašević je, zajedno sa Sandrom Benčić, izabran za koordinatore stranke koji će stranku provesti kroz izbornu 2024. godinu. Benčić je poručila da je ‘pitanje vremena kada će preuzeti upravljanje državom’.

“Svaka stranka se bori za vlast jer to je poluga za društvene pomake. Mi smo aktivirali jer smo bili nezadovoljni politikom i građani su nam dali vlast i u Zagrebu smo skoro imali većinu. Vjerujem da možemo mijenjati državu koja je temeljna na socijalnoj pravdi, demokratičnosti i ravnopravnosti spolova i vjerujem da će građani to prepoznati”, rekao je Tomašević.

Dodao je da je ovo dvojno vodstvo stranke najnormalnije u zelenim strankama diljem Europe. “Uvijek je tu jedna predsjednica, ali to vrijedi i za druga izborna tijela i na današnjim izborima su naši članovi sami izabrali bez iz kakvih primjena kvota. Kod nas mogu djelovati oni koji nisu članovi stanke, ali za ova tijela moraju biti naši članovi”, istaknuo je i dodao da će se on više baviti lokalnom politikom, ali ne samo u Zagrebu, dok će se Sandra Benčić više baviti državnom politikom.

Tomašević je poručio da će dopuniti sastave tih tijela i nakon toga će ići odluka za sljedeće izbore. “O tome hoćemo li ići u predizborne koalicije odlučit će tijela stranke. Isto vrijedi i za post izborne koalicije. Ali jasno je da tu dolaze u obzir samo stranke od centra na lijevo. Tu je SDP svakako najozbiljniji, ali to će tek odlučiti tijela stranke. Sve je moguće, ali to nije moja odluka. Za razliku od drugih stranaka, ja i Sandra Benčić ne krojimo izborne liste, nego to rade svi članovi putem predizbora. Tako sam i sam postao kandidat za gradonačelnika”, pojasnio je.

Tomašević je poručio da im je to prvi test i jako važan iskorak za stranačku demokraciju u Hrvatskoj. Što se tiče snage oporbe rekao je da slična situacija bila i prije izbora 2020. godine, kada su bili najveće iznenađenje tih izbora. “Mi političku situaciju gradimo postepeno. Možda idemo lagano, ali idemo daleko. Sposobni smo parirati Plenkoviću, u sinergiji s drugim progresivnim opcijama”, izjavio je za N1.

Govoreći o suradnji s premijerom Andrejom Plenkovićem, rekao je da ‘naravno da postoje tenzije’, ali je jasno da moraju surađivati. “Moramo surađivati i zbog EU fondova, to je valjda svima u interesu da se taj novac potroši. Mislim da smo do sada uspjeli korektno surađivati, a da postoje konflikti, naravno da postoje, pa i na primjeru poskupljenja vode. Nekoliko desetaka gradova je bez ikakve pompe diglo cijenu vode”, istaknuo je.

Dodao je da po pitanju obnove rade s već trećim ministrom i da rade na tome da se obnova u gradu ubrza. “Ide na bolje jer se država odlučila na samoobnovu koja se unaprijed plaća pa građani više nemaju tog rizika. Javne zgrade su naš problem, a privatne kuće državni. Po pitanju javnih zgrada se potrošio ogroman novac. Problem je s konzervatorskim uvjetima jer se radi o strogom središtu grada. Samo javne žalbe traju preko šest mjeseci. Mi smo imali škole koje su u obnovi, a da nisu imale potrebnu dokumentaciju”, rekao je.

Tomašević je naglasio da su dobar dio ljudi iz hostela i kontejnera zbrinuli u stanove. “To nije moja odgovornost, ali znam da ću kao gradonačelnik imati štete ako se stvari ne pomaknu, ali evo konačno se stvari pomiču i bit će bolje, sigurno”, zaključio je zagrebački gradonačelnik.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]