Tomašević: “Nitko iz Cvjetnog naselja ne smije završiti na ulici”

Više od četiri mjeseca nakon jakog potresa koji je pogodio Zagreb u Hrvatskom se saboru počelo raspravljati o Zakonu o obnovi Zagreba. No građani nisu najsretniji.

O obnovi Zagreba u RTL-u Danas su govorili novi ministar graditeljstva Darko Horvat i zastupnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević.

Tomašević je u razgovoru ocijenio da se stvari razvijaju u dobrom smjeru 

“Mi smo zadovoljni što je prvi zakon o kojem se raspravlja ovaj i to na izvanrednoj sjednici jer smo upozoravali da bi zastupnici mogli na godišnji odmor. Imamo raspravu, bit će prvo, onda i drugo čitanje, vjerojatno nakon kraće ljetne stanke. Iz te perspektive raspravljamo o zakonu, mi želimo da bude kvalitetan, mi smo inzistirali da ide u drugo čitanje i trenutno mi se čini da stvari idu u nekom dobrom smjeru. Možda ćemo u petak biti suzdržani oko prijedloga da vidimo hoće li ove stvari o kojima smo pričali i koje za sada nailaze na neko razumijevanje od vladajuće većine u drugi prijedlog zakona koji će biti na drugom čitanje”, rekao je Tomašević.

Pitanje imovinskog cenzusa se otvorilo, hoće li u istoj poziciji biti osoba kojoj je to jedina nekretnina i osoba koja tu kuću ili stan renta?

Svako obećanje dato u protekla tri ili četiri mjeseca s današnjim je danom ispunjeno. Nema hitne procedure, ide se u dva čitanja, bit će vrlo brzo. Svjedoci smo danas i jučer kroz odbore, nema u ovom zakonu, nakon što smo prihvatili stotinjak primjedbi, polovicu u izvornom obliku, neke modificirane, o nekima raspravljamo. Idemo prema tome da zakon u konačnici bude dobar, pravičan i provediv. Kriteriji o kojima se u ovom trenu raspravlja nisu u zakonu, a to je prvo socijalni, nakon toga imovinski. Oba konstrukta bit će razmotrena, između prvog i drugog čitanja se moramo dogovoriti samo događa li se kosntrukt u samom zakonu ili će biti podzakonski akt il i kroz programe mjera. I program mjera, kad bude spreman, bit će u javnoj raspravi, bit će iskomuniciran pravovremeno i na adekvadan način i neće biti prijevara jer svi koji radimo na zakonu imamo isti, identičan cilj”, poručio je Horvat.

Država će osigurati stanove najpotrebnijima

Radimo intenzivno na tome da u sklopu Zagreba i državnih stanova osiguramo kompletni smještaj onima koji će se morati iseliti iz doma. Osigurali smo sredstva za najam stanova”, rekao je Horvat.

Onaj tko ima pravo na pomoć ne smije ostati na ulici

“Bio sam nekoliko puta kod tih ljudi, doista se radi o puno specifičnih imovinsko-pravnih slučajeva. Ne smije se dogoditi da bilo tko po osnovi tih odnosa nakon izlaska iz doma ostane na ulici”, naglasio je Tomašević.

Komentiraj