TOMAŠEVIĆ: “Nešto ne valja u Zagrebu, tražimo Bandića izvještaj o čišćenju slivnika i odvodne mreže”

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević najavio je u subotu kako će tražiti izvješće o čišćenju slivnika i održavanju mreže urbane oborinske odvodnje da vide je li zbog blokada u sustavu došlo do još veće štete prilikom noćašnjeg nevremena u Zagrebu.

“Tražit ćemo da to izvješće na idućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine podnese gradonačelnik Milan Bandić”, izjavio je za Hinu Tomašević.

“Bila je jako velika koncentracija padalina, velika količina u jako kratkom vremenu, međutim ako usporedimo recimo centar grada s padalinama koje su pale u Varaždinu, onda je očito da nešto ne valja u gradu kada je takva šteta nastala u Zagrebu u odnosu na Varaždin”, rekao je Tomašević.

Kaže i kako je očito da sustav mreža i oborinske odvodnje kakav imamo u Zagrebu ne može izdržati toliki napore jer je star. S druge pak strane, kaže, sve više imamo asfalta i novih zgrada koje se spajaju na sustav, a sve manje zelenih površina koje mogu upiti te padaline.

“Iz te perspektive trebamo razmišljati kako modificirati sustav za izazove klimatskih promjena jer na žalost će ovakvih ekstremnih vremenskih uvjeta biti još više”, poručio je Tomašević.

Napomenuo je i da u tome ne pomaže i deforestacija (smanjenje šume) Medvednice, gdje onda slivne vode, još uz eroziju, idu dolje prema gradu, pa to stvara još veći pritisak na sustav.

Komentiraj