Tomašević nakon sastanka s premijerom: “Očekujem novu eru odnosa, bit ćemo pravi partner”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u četvrtak gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića u Banskim dvorima.

Razgovaralo se o suradnji Vlade i Grada Zagreba, s posebnim naglaskom na obnovu nakon razornog potresa te financijsko stanje grada. Uz premijera su sastanku sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Nazočili su i Tomaševićevi zamjenici Danijela Dolenec te Luka Korlaet.

Nakon sastanka pred novinare su izašli ministar Darko Horvat i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Pozdravljam gradonačelnika grada Zagreba, otvorili smo nekoliko tema na sastanku, najvažnija tema je bila obnova nakon potresa. Dotaknuli smo se svih županija”, rekao je na početku Horvat i dodao da prvi bageri kreću sredinom lipnja.

“Ovo je bio izuzetno konstruktivan sastanak, puno tema smo prošli s predsjednikom vlade i ministara. Što se tiče financija dogovorili smo se da se čujemo, pričali smo o konkretnim problemima. Nastavit ćemo dobru suradnju što se tiče obnove. Što se tiče Zagreba, pričali smo o natječajima za obrazovanje i prometnu infrastrukturu”, rekao je Tomašević i dodao da vjeruje da će sve ići u dobrom tijeku.

“U utorak je najavljen radni sastanak. Kolega Korlaet će koordinirati gradska tijela vezano uz potres”, dodao je.

Tomašević je dodao da je nužna suradnja grada i države. “Mislimo da će to dobro funkcionirati. Očekujemo dobru, konstruktivnu suradnju”, poručio je.

Pitanja novinara:

Tek danas se ruši prvi objekt… prošlo je 445 dana od potresa, kako ste zadovoljni?

“Zadovoljni smo jer je konačno krenulo, danas se ruše tri objekta, što se tiče grada, mi ćemo biti maksimalno korektan partner da se stvari ubrzaju…”, rekao je Tomašević.

Vi ste optimist, ali ovakvim tempom neće nitko od nas doživjet obnovu, ministre je li ovo presporo?

“Kad bi netko bio zainteresiran čuti ili na stol staviti sve pripreme koje su bile nužne da bismo došli do ovih prvih realizacija i pravila ponašanja u projektiranju i gradnji… Ništa nije rađeno na političkoj osnovi, zamjenik gradonačelnika bio je dio tima koji je radio materijale, imamo materijal od 1600 stranica u uputama projektanata kako će izvoditi obnovu”, rekao je Horvat i dodao da u Hrvatskoj nakon 22. ožujka ništa nije isto – nisu ista pravila ponašanja ni norme ni tehnički propisi.

Tomašević je poručio da očekuje novu eru suradnje s gradom i dodao da će oni doista biti ‘pravi partner’ u tom slučaju.

O stopiranju javne nabave

“Pripremili smo sve oko nabave sa stručnom službom i nema nikakvih problema.. Sve smo pojasnili, radi se o uputi vezano za gradskuupravu, ne odnosi se u bilo kojo fazi za gradska poduzeća i gradske ustanove. Ni na koji način to neće utjecati na javne usluge. Htjeli smo stvoriti prostor za rebalans proračuna i revidiranje plana nabav. Već sada mogu reći da itekako ima prostora za racionalizacijom”, rekao je Tomašević.

Dodao je da su u Zagrebu, iz Fonda solidarnosti, samo dva natječaja vrijedna 2 milijarde kuna. “Itekako se ide s novim investicijama, to će se jako osjetiti i na gospodarstvu, jako smo optimistični, ne očekujem nikakvih problema”, poručio je.

O gospodarenju otpadom i pismu CIOS-a

“Mi smo najavili za sve revizije tekućih ugovora za sva velika poduzeća, vidjet ćemo ima li potrebe za revizijom, za nečim drugom, mi ćemo se baviti prvo sustavom a tek onda konkretnim poduzećima. Mi moramo prvo napraviti sustav da bolje funckionira… Idemo i u preustroj gradske uprave. Sve će se vidjeti, uloga Grada Zagreba bit će puno brža i proaktivnija. Dakle, prvo slijede revizije i onda ćemo odlučiti što je najbolje za građane Grada Zagreba”, poručio je Tomašević.

O zahtjevima za obnovu, to ide sporo, ovm tempom trajat će 100 godina… je li Horvatovo ministarstvo ‘usko grlo’?

“Zamislite da ovakvim laičkim stavom projektiraju ovkašteni inženjeri. kad bismo se rukovodili ovakjvim tezama niti jednom projekta bilo ne bi. neće se ni jedna odluka donijeti bez riješenih imovinsko pravnih odnosa i je li legalno izgrađen”, odgovorio je ministar.

Još jedno pitanje oko javnih nabava u Zagrebu

“Mi poštujemo zakone. Sve ono što je u fazi realizacije ili u nekoj fazui gdje je odluka već donesena, naravn oda ćemo odluke ispoštovat. Uputa se odnosi na nove javne nabave. Imate više faza, kad je neka kasna faza jer bi to nanijelo štetu… Neće se morati ničega odreći, sigurno nećemo štedjeti na kvaliteti javnih i komunalnih usluga, vidimo da imamo puno prostora prvvenstveno na materijalnim uštedama. Rebalans će značiti manji proračun”, poručio je Tomašević.

Komentiraj