Tomašević: “Na traženje PNUSKOK-a na nekim razgovorima bili smo prisutni moja zamjenica i ja”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak održava konferenciju za medije u predvorju Gradske uprave.

Na prošlotjednoj konferenciji za medije zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je da se nakon određenih odrađenih sastanaka ipak nada većoj dinamici obnove nakon potresa.

Tijek konferencije:

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet na početku je rekao da su mobilni timovi za obnovu koji idu od vrata do vrata na terenu već treći tjedan. “U ovom prvom naletu se obrađuju samo crveno označene zgrade, njih 1200. Kroz mobilne timove namjeravamo ih obići čak 980”, rekao je Korlaet i dodao da je to ‘velika stvar’.

Naglasio je da je u tijeku obnova 14 odgojno-obrazovnih ustanova. O suradnji Grada sa Fondom za obnovu i Ministarstvom graditeljstva Korlaet je poručio da su u svakodnevnoj komunikaciji te da se stvari odvijaju intenzivno i dobro.

Gradonačelnik Tomašević je najavio da će početkom sljedećeg tjedna biti raspisan natječaj za članove školskih odbora. Jedan od članova će biti predstavnik iz vijeća gradskih četvti (za srednje škole) i mjesnih odbora (za osnovne škole).

Dodao je da će oko 200 članova biti iz mjesne samouprave, a njih 400 birat će se preko javnog natječaja.

Tomašević je najavio da će se naknade smanjivati, no još ne može reći koliko. “Naš je cilj smanjivati naknade i u drugim upravnim vijećima u gradskim ustanovama”, istaknuo je.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Tomašević je rekao da su otvoreni za suradnju sa svim istražnim tijelima. “Osim pretresa, bilo je više radnji u zgradi gradske uprave. Mogu samo potvrditi da smo na traženje PNUSKOK-a bili prisutni zamjenica i ja na nekim razgovorima kao predstavnici javnog tijela”, rekao je i dodao da oni osobno nisu bili ispitani.

Na pitanje je li morao što potpisivati kao svjedok, kazao je da se ne sjeća. no, ističe, upozoren je da mora štititi tajnost istrage.

Što se tiče odlaska u Knin i proslave Oluje, Tomašević je potvrdio da je pozvan od strane državnog vrha i da će u Knin ići kao gradonačelnik Zagreba.

Najavio je izmjenu u kriterijima dodjele i cijenama najma gradskih poslovnih prostora jer su neki, rekao je, ispod tržišne cijene. “Vlada nered. Dolazi mi na potpis ugovori za komercijalne subjekte koji jako dobro posluju s cijenama koje su daleko ispod tržišnih. Ne možete kao poslovni subjekt za nekoliko tisuća kuna dobiti više stotina kvadrata u širem centru grada, to jednostavno nije moguće”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je da je i loša naplata zakupnina kao i komunalne naknade te da Grad ima velika potraživanja od kojih su mnoga otišla i u zastaru, a o tome će se raspravljati na jednoj od idućih sjednica Gradske skupštine. Svi su uredi, kaže, dobili adatak popisati sva potraživanja od građana i od poslovnih subjekata kako bi krenuli u naplatu.

Od Vijeća Turističke zajednice Grada i predsjednice TZ GZ-a, rekao je, zatražio je izvješće o svim aktivnostima vezanim uz Advent, dodjelu kućica i sl. zbog čega je i došlo do uhićenja u jednom kraku “Bandićeve korupcijske hobotnice”.

Komentiraj