TOMAŠEVIĆ ‘Mi smo jedina politička snaga koja može promijeniti stvari u Zagrebu’

HINA/ Daniel KASA

Koalicija Zagreb je naš-Nova ljevica-ORaH-Radnička fronta-Za grad u četvrtak je predstavila zajedničku kandidacijsku listu za Gradsku skupštinu, vijeća gradskih četvrti i mjesne odbore, te spot i pjesmu za kampanju, a njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević poručio je kako su oni jedina prava nova politička snaga koja može promijeniti stvari u Zagrebu i konačno donijeti zaokret u razvoju grada.

Tomašević je poručio da nakon ovih izbora ništa više neće biti isto. “Jedina smo lista za Gradsku skupštinu koja ima ‘zip model’, po kojem se ravnomjerno izmjenjuju kandidatkinje i kandidati na listi, i tako se poštuje rodna ravnopravnost. Na listama imamo oko 500 ljudi od kojih su se mnogi po prvi put kandidirali na izborima: aktivisti, znanstvenice, kulturni radnici, odgajateljice, sindikalistice, istraživači i drugi”, rekao je.  Dodao je da se na listi za Skupštinu izmjenjuju stranke iz njihove koalicije. Tako su na prvih pet mjesta on – Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš!, Iva Kvakić iz Za grad, Mate Kapović iz Radničke fronte, Rada Borić iz Nove ljevice i Darko Stošić iz ORaH-a.

“Okupili smo se zajedno kao progresivne političke snage, od zelenog do lijevog. Ne želimo da se rasipaju glasovi i smatramo da smo drugačija vrsta ljevice, jer ovo što postoji, prvenstveno SDP, ne može odgovoriti izazovima suvremene ljevice”, rekao je Tomašević. Ocijenio je da je SDP u potpunom rasulu, ne mogu imati niti vlastitog kandidata za gradonačelnika/cu Zagreba, nego su morali podržati HNS-ovku Anku Mrak-Taritaš. Rekao je i da u SDP-u nema više intelektualne energije, jasne ideologije, smjera, kapaciteta i kadrova.

“Mi smo ti koji smo zapravo ljevica za 21. stoljeće, mi ćemo vratiti vrijednosti koje je SDP odavno napustio, a to su prije svega, društvena jednakost, proširena demokracija i u ekonomskom smislu, rodna ravnopravnost i ekološka održivost. Od sve ove četiri vrijednosti je SDP već davno odustao i zato je u političkom prostoru, posebno na ljevici, potrebna drugačija politička energija, a to smo mi”, poručio je.

Istaknuo je da su u lokalnoj politici u Zagrebu “sve isti politički akteri koji su iznjedrili Bandića, koji su s njim koalirali i koji su ga podržavali i održavali na vlasti svih ovih 16 godina”.

“Primjerice, najjače protukandidatkinje Bandiću, prema zadnjim anketama, su Sandra Švaljek koja je u koaliciji s HSLS-om, koji je podržao HDZ-ovu Vladu u Saboru te Hrvatskom konzervativnom strankom Ruže Tomašić. S druge strane, imamo HNS koji stoji iza Anke Mrak-Taritaš, koji sklapa dealove s HDZ-om i vjerojatno će ući u koalicijsku Vladu nakon lokalnih izbora”, rekao je Tomašević.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je kako ih fundamentalno od ostalih razlikuje “povjerenje u demokratski princip suodlučivanja”. Naglasila je da su oni zelena ljevica i feministička ljevica, ljevica okrenuta budućnosti.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Neda Urša Raukar Gamulin rekla je da su oni “ekipa koja se već 15 godina bori za javni interes, pravdu, protiv korupcije, nepotizma, klijentelizma koji je na lokalnoj razini utjelovljen u liku Milana Bandića kojeg su svi podržavali”.

Rada Borić kazala je kako je koaliciji važno što se temelji na vrijednostima antifašizma, radničke borbe i solidarnosti. “Kao što u našoj koaliciji žene nisu manjina, tako se zalažemo da ni druge manjine, etničke, seksualne, invalidi, nisu manjine”, naglasila je.

Mate Kapović je rekao kako se koalicija razlikuje od drugih po tome što se prvi put na jednom mjestu okupila i ujedinila čitava progresivna aktivistička scena u Zagrebu koja želi provesti demokraciju odozdo.

Iva Kvakić kazala je kako je vrijednost koalicije u sudjelovanju građana, a Darko Stošić je naglasio kako mu je “čast biti u društvu ekipe koja se godinama bori za javni interes u Gradu Zagrebu”.

Komentiraj