Tomašević: “Ja bih povezao ovaj incident s onim iz Splita, tu je pitanje sigurnosti građana”

Saborski zastupnik Tomislav Tomašević u utorak je za N1 komentirao zatvaranje Markova trga. Poručio je da mu nije drago vidjeti zatvoren trg te dodao da se nada da je situacija samo privremena.

“Podsjeća me na ograde kada je bilo zabranjeno javno okupljanje, odnosno prosvjedi na Markovu trgu kad je HDZ uveo tu zabranu. Onda smo išli na ustavne tužbe i Ustavni sud je presudio da se mora moći prosvjedovati pred institucijama javne vlasti. Mislim da tu moramo naći neko rješenje koje u isto vrijeme poboljšava mjere sigurnosti, a s druge strane ne onemogućava daljnje prosvjede ispred institucija vlasti”, rekao je Tomašević.

Potpuno zatvaranje trga, smatra, nije opcija. “Ovo je, nadam se, privremena situacija. Mislim da se mogu poboljšati mjere sigurnosti i na način da se zabrani promet automobilima preko Markovog trga, posebice privatnim automobilima. Ja sam tu vidio svakakve scene. Ne samo da ljudi idu preko Markovog trga, a ne oko Sabora, nego čak i tu s lijeve strane trga prelaze brzinom od 60-70 kilometara na sat, tako da se svašta zbiva doista. Mislim da bi već to povećalo sigurnost”, dodao je Tomašević.

Postoje različiti prijedlozi za dugoročne sigurnosne opcije – od kontrolnih točaka do kamera. “Mislim da ne bi bilo dobro da vruće glave donosimo neka dugoročna rješenja. Mislim da tu trebamo otvoriti raspravu. Smatram da institucije vlasti u strogom centru grada nisu najsretnije rješenje. Ne samo zbog sigurnosti, nego i zbog prometa”, istaknuo je.

Naglasio je kako se mjere sigurno mogu poboljšati. “Nakon onog performansa euroozastupnika Sinčića je bilo znatno više policije neko vrijeme. Međutim, onda sam opet primijetio da je bilo manje u zadnjih tjedan dana”, rekao je.

Tomašević kaže da nema dovoljno informacija kako bi govorio o eventualnoj odgovornosti ministra Davora Božinovića. “Treba vidjeti je li nakon performansa Sinčića učinjeno što je trebalo i imali tu odgovornosti ministra Božinovića. Ja bih povezao ovaj incident s onim koji smo imali u Splitu, tu je pitanje sigurnosti građana”, kazao je.

Tomašević je na kraju rekao da ‘na nikakvoj razini ne može razumjeti’ činjenicu da ministar zdravstva Vili Beroš nije stao kad je prolazio automobilom pokraj ranjenog policajca.

Komentiraj