Tomašević: “Čini se da je žičara ovih dana hit. Svima je u interesu da se što prije otvori”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao redovitu konferenciju za medije.

Otkrio je da su na sjednici imenovali novog člana Uprave Holdinga – Dubravka Karačića, koji će biti zadužen za područje financija. Gradonačelnik je dodao da će uskoro krenuti proces odabira za natječaje na mjesta u gradskim tvrtkama te u onim tvrtkama gdje je Grad Zagreb suvlasnik.

Komentirajući cijepljenje u Zagrebu, Tomašević je rekao da su došli do 75 posto cijepljenih u udjelu odraslog stanovništva. “Došli smo do tri četvrtine. 62, 6 posto je od ukupnog stanovništva dobilo barem jedno cjepivo”, rekao je Tomašević i podsjetio da Zagreb prednjači po cijepljenju u Hrvatskoj, prenosi Dnevnik.hr.

Jutros se zapadni dio grada Zagreba probudio s hladnim radijatorima. Uzrok tome je puknuće vrelovoda i to ne jednog već dva. Jedan u ulici Hrvoja Macanovića na Jarunu, a drugi u Lošinjskoj ulici na Trešnjevci.

“Ne radi se o ingerenciji Grada, već je odgovoran HEP, ali utječe na građane. U kontaktu smo s HEP-om, oni rade na otklanjanju kvara, kako bi se do večeri sve normaliziralo. Radi se o magistralnom vrelovodu, u tom dijelu grada su problemi. HEP je krenuo iz EU sredstava obnavljati mrežu. Potrebno je modernizirati i obnoviti vrelovodnu mrežu. Ovaj dio će se modernizirati u idućih nekoliko godina”, rekao je Tomašević.

“Jučer smo imali situaciju u Zapruđu, građani nisu imali dva sata vodu, poslana je cisterna. Što se tiče cjevovoda, treba sanirati vodoopskrbnu mrežu. Nije slučajno što smo obnovili školu u Pongračevu, ona se nadovezuje na Selsku. S Hrvatsim vodama u idućih devet godina namjeravamo imati veliku investiciju obnove cjevovoda. Tu će biti i smanjenje gubitka vode”, dodao je.

Tomašević je istaknuo da si financijski ne mogu dozvoliti da ne investiraju. “Vrelovodna mreža je u ingerenciji HEP-a. Nema alternative da unaprijedimo ovu infrastrukturu. Moramo nadoknaditi ovo što se nije ulagalo, to je prioritet. Zagreb će čak 40 posto više povući sredstava iz EU fondova”, dodao je.

“Što se tiče idućih pucanja cijevi ne želim prizivati zlu nevolju, ali vidljivo je da je cijela infrastruktura neadekvanta, ali sve se treba promijeniti i cijevi i način upravljanja”, poručio je gradonačelnik.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec komentirala je stipendije. Rekla je da će se stipendirati studiji za deficitarna zanimanja i koja su potrebna za Grad Zagreb. Natječaj će trajati do 27. prosinca. Za deficitarna zanimanja, izdvojena su sredstva za studiranje matematike, fizike i kemije, kazala je. Zagreb će ove godine imati 1100 stipendista.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet govorio je o tri nove obnovljene zgrade u Zagrebu. Radi se o OŠ Miroslav Krleža na Kaptolu, jednoj područnoj školi te još jednoj školi u Podsusedu.

“OŠ Miroslav Krleža – radi se o cjelovitoj obnovi i to je prva školska zgrada. Tu je i područna škola u Pongračevu. Svečano otvorenje bit će u petak u 9 sati. Radi se o vrijednoj investiciji. Tu je i dogradnja postojeće sportske dvorane u Podsusedu, OŠ Dragutina Domjanića. Škola ima više od 1000 đaka, a otvorenje će biti do kraja godine”, rekao je novinarima Korlaet.

Komentirajući žičaru, koja nema uporabnu dozvolu, Tomašević je rekao da žičara Sljeme ima sedam dozvola, jednu, onu za buku, nema.

“Po postojećem pravnom okviru ona se ne tretira kao prometna infrastruktura. Sutra ćemo o tome imati sastanak s Ministarstvom. Radimo da dobijemo privremenu uporabnu dozvolu. Imamo i proces dodatnih radova na samoj postaji žičare. Ja se nadam da će barem jedna od tri opcije dati rezultate. Sad je krajnje vrijeme, prošlo je već previše vremena. Svima je u interesu da se ona stavi u funkciju”, rekao je.

Gradonačelnik je dodao da je svima u interesu da se žičara što prije otvori. “Ona je financijski uteg i za ZET i za Zagreb. Ona nema nikakve prihode za nas…ona je ovih dana, čini se hit…valjda s dolaskom hladnog vremena”, dodao je.

Komentiraj