Tomašević i Grbin potpisali sporazum, predsjednik Skupštine Joško Klisović

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu su potpisali sporazum o suradnji, a predstavili su ga ispred zagrebačke Gradske skupštine na zajedničkoj konferenciji za medije.

Sporazum ima 28 točaka, a SDP-u je pripalo mjesto predsjednika Gradske skupštine i četiri odbora. Mjesto potpredsjednika pripalo je Možemo!.

“Mogu reći da nakon vrlo konstruktivnih razgovora smo postigli dogovor i potpisali sporazum o programskoj suradnji”, rekao je Tomašević novinatima i dodao da su neke od točaka obnova, gradska poduzeća i gradskim firmi, transparentniji proračun, digitalizacija.

“Osim tih 28 ciljeva, a i naša većina će brojati 28 zastupnika, sporazum sadrži i dogovor o političkim funkcijama. Predsjednik skupštine bit će iz SDP-a, a dva potpredsjednika iz Možemo i partnera”, rekao je.

“Budući da su razgovoru bili dobri i puno kompatibilnosti, očekujem dobru suradnju. Zagrebu sad treba stabilna većina obzirom na sve izazove koje imamo i promjene koje moramo napraviti. Očekujem da će ta suradnja biti do kraja mandata, sljedeće 4 godine”, rekao je Tomašević.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da je ovaj sporazum zalog za budućnost. “Zagreb je bremenit problema i oni se moraju početi rješavati odmah, a to ne bi bilo moguće bez da gradonačelnik ima jasnu potporu u Skupštini grada Zagreba. Osigurali smo da to funkcionira i time sam zadovoljan, ali sam još zadovoljniji da su razgovori išli u nevjerojatno dobroj atmosferi. Važan nam je projekt gradske riznice, ali i pokretanje platforme za one koji žele prijaviti korupciju u gradu. Ovaj sporazum je zalog za buduće funkcioniranje Zagreba, da to krene funkcioniorati onako kako smo i mi i Možemo govorili u kampanji”, rekao je.

Grbin je komentirao otvaranje predmeta koje je Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo protiv Tomaševića.. “Povjerenstvo je reagiralo protiv Tomaševića na osnovu članka za koji je jučer samo povjerenstvo tražilo da se ukloni iz zakona”, rekao je.

“Uz svo dužno poštovanje prema povjerenstvu, ovo nije zadatak za njih nego za zakonodavce i zato pozivam vladu da se otkloni na jedinom mjestu koje je za to zaduženo, a to je sabor. Pozivam vladu da u sabor uputi izmjene zakona o sukobu interesa. To je bitno napraviti odmah jer smo nedavno imali izbore, jer će mnogi gradonačelnici morati znati kakva su pravila, a ona moraju biti potpuno jasna. Ovo što se dogodilo je stvar vlade i sabora, a ne povjerenstva”, rekao je Grbin.

“Tomašević je gradonačelnik Zagreba i ima ovlast i zadaću donositi takve odluke, mi očekujemo da se taj prijepor riješi u saboru, da se donese jasan zakon koji neće ostavljati nikakve dvojbe. Ovo moramo riješiti sada”, rekao je Grbin i dodao da je Predsjedništvo SDP-a predložilo da novi predsjednik Skupštine bude Joško Klisović.

Na novinarska pitanje o Povjerenstvu i imenovanjima u Holdingu odgovorio je potom Tomašević. “Sve o Povjerenstvu sam rekao u priopćenju. Bilo je potrebno hitno djelovanje obzirom na stanje u Holdingu, odluka je potpuno pravno valjana. Radi se o uvriježenoj dosadašnjoj praksi koja traje dulje od 8 godina. Poštujem rad Povjerenstva, ali mislim da su sad pogriješili”, rekao je Tomašević.

Dodao je da u kampanji nije bilo govora o predlaganju od strane Skupštine, već o javnim natječajima. “Već sam objasnio zašto smo donijeli takvu odluku kao Skupština Holdinga. Većina članova Uprave bit će izabrana putem javnog natječaja, baš kao i Nadzorni odbor. U petak smo imali razgovore sa starom Upravom Holdinga, a nakon toga s 9 od 10 članova starog Nadzornog odbora. I čim smo vidjeli kakvo je stanje, odmah smo donijeli odluku preko vikenda. Vrlo jasno i direktno smo komunicirali prema javnosti. GONG ima pravo na svoje mišljenje, ali iako u zakonu nikakav javni natječaj nije obavezan, većina članova Uprave bit će izabrana javnim natječajem”, rekao je Tomašević.

Dodao je da će se odvoz otpada naplaćivati prema količini.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]