Toma Bebić je svoj čuveni debi album ‘Volite se ljudožderi’ promovirao u WC-u restorana

Dana 19. svibnja 1976. godine je Jugoton izdao debi album splitskoga kantautora Tome Bebića “Volite se ljudožderi”. Kontroverzni pjesnik, aforističar, novinar, performer i boem, koji je svoju zbirku aforizama “Volite se ljudožderi”, po kojoj je nazvana ova kolekcija songova, promovirao i prodavao u WC-u splitskog restorana Bellevue, nazvan je legendom i jednom od najzanimljivijih autorskih ličnosti splitske scene – ali uglavnom tek poslije smrti 1990.

Za života je pak često je bio tumačen kao čudak, jer se nije uklapao u stereotipe, pogotovo festivalske. Otuda znatan broj njegovih songova ne bi bio ni poznat publici da ih Toma Bebić nije sam snimio na četverokanalnom magnetofonu i priredio za album, predstavljajući deset svojih osobenih splitskih sličica: “Neznanom pomorcu”, “Lanternista”, “Nosač br.21”, “Barba Filina lula”, “Pjesnikova smrt”, “Priča agava”, “Tajna mora”, “Dioklecijan”, “Sjećanja” i “Čovik koji se smije”.

Poznato je da je bio iskusan i educiran travar, smatrajući da se može prevenirati svaki oblik raka, osim plućnog, ako se pravovremeno liječi. Nažalost, bio je u pravu, i u zimu 1990. godine je Toma Bebić umro od raka pluća.

Komentiraj