Tolušiću 2,5 milijuna kuna poticaja dodijelili bivši podređeni, pravilnik potpisao – Tolušić

Hoće li bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sada poslušati vlastitu preporuku iz 2017. da “svi koji znaju za bilo kakve nepravilnosti jave ministarstvu, makar i anonimno”, pa prijaviti samoga sebe, ili svoj bivše suradnike? Jer, kako javlja agrobiz.hr, Tolušićev OPG Terra Slavonia dobio je 2,5 milijuna kuna bespovratnih državnih poticaja za ulaganje u vinarije na temelju pravilnika koji je potpisao Tolušić, i od agencije kojoj je, kao ministar, vodio Upravno vijeće, sudjelujući u imenovanju njezinih čelnih ljudi.

Poticaje koje je dobio Tolušić dodjeljuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kojoj je Tolušić, u mandatu ministra poljoprivrede, bio predsjednikom Upravnog vijeća. To tijelo bira i razrješuje ravnatelja agencije, pa je 1. siječnja 2017. – dakle za mandata ministra Tolušića – postavilo i sadašnju ravnateljicu Matildu Copić.

Istodobno, kako je otkrio Telegram u vrijeme kada se Tolušić u lipnju ove godine prijavio na natječaj za poticaje, zamjenik Matilde Copić je Antun Vujić, Virovitičanin baš kao i Tolušić. Vujić je za zamjenika ravnatelja Agencije imenovan s funkcije voditelja Regionalnog ureda agencije Virovitičko-podravske županije, u kojoj je Tolušić bio župan.

O ishodu natječaja vrijednog, za Tolušića, dva i pol milijuna kuna bespovratnog novca odlučivali su, dakle, djelomice i ljudi kojima je u ministarskom mandatu Tolušić bio nadređen. Je li to dovoljno da se posumnja u nepristranost njihova odlučivanja? U Ministarstvu poljoprivrede drže da nije. “Prijava na poziv svih zainteresiranih, pa tako i bivšeg ministra Tolušića, obrađuje se na isti način kao i ostale koje su obrađene ili se obrađuju, a tijela u sustavu u svom radu postupaju na jednak način prema svim korisnicima, pri čemu su sve informacije potrebne za prijavu na natječaje na jednak način dostupne svima”, odgovorili su iz Ministarstva portalu agrobiz.hr.

„Gospodin Tomislav Tolušić kao fizička osoba koja više ne obnaša dužnosti koje bi bile prepreka u sklapanju pravnih poslova povezanih s djelatnostima u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede ima jednaka prava i obveze kao i svaki drugi građanin Republike Hrvatske. Stoga bi njegovo izuzimanje iz natječajnog postupka bilo kršenje njegovih Ustavom propisanih građanskih prava, ali i pravilnika koji definira provođenje natječaja“, tvrde u Ministarstvu.

Činjenica je, međutim, da je novac Tolušiću – osim što su o dodjeli odlučivali njegovi nekadašnji podređeni – dodijeljen i na temelju Pravilnika koji je potpisao – Tomislav Tolušić.

Naime, iz Ministarstva poljoprivrede za agrobiz.hr objasnili su da su kriteriji natječaja “definirani u članku 5. Pravilnika o provedbi mjera Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektora vina za razdoblje 2019-2023”. Taj “Nacionalni program je donesen 2018. godine, a Pravilnik o provedbi potpisao je tadašnji ministar Tolušić 2019. godine, a izmjenu Pravilnika donijela je sadašnja ministrica Marija Vučković”.

Imena Antuna Vujića i Matilde Copić spominjala su se i u vrijeme kada je Tolušić neslavno okončao svoj ministarski mandat, kompromitiran dokumentiranim nejasnoćama s osobnim nekretninama u Virovitici, ali i sumnjama u odgovornost za sramotu koju je Hrvatskoj u Bruxellesu priskrbila netrasparentnost s dodjelom europskog novca za poticaje u poljoprivredi.

‘Plenković je Tolušića otjerao iz politike jer ga smatra odgovornim za sramotu s lažnim poticajima’

Očito, jako su davno prošla vremena kada je sam Tolušić, u ožujku 2017. godine, zaustavio isplatu 2,8 milijuna kuna poticaja jer ih je dobila tvrtka supruge tadašnjeg člana Uprave za upravljanje fondom EU za ruralni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja, koji je sudjelovao u izradi pravilnika za dodjelu tog novca. U vrijeme te afere, ministarstvo je vodio Tolušićev politički suparnik iz SDP-a, Tihomir Jakovina.

“Ja to apsolutno ne podržavam, ne može me nitko uvjeriti da je to normalno. Što se mene tiče, niti jedan djelatnik ministarstva ne bi trebao koristiti svoj položaj da njegov mama tata, brat sestra ili kćer dobivaju projekte na natječajima, a oni sami rade pravilnike ili su direktno involvirani u sve to”, prenosili su tada mediji riječi ministra Tolušića, kao i njegove najave da će slučaj prijaviti europskome protukorupcijskom tijelu OLAF, ali i pozive da “svi koji znaju za bilo kakve nepravilnosti jave ministarstvu, makar i anonimno”.

Bi li, dakle, ovo bila prilika da Tolušić prijavi vlastiti slučaj – “makar i anonimno”?

 

Komentiraj