Tolušićeva kuća nije jedina sporna stvar u njegovoj imovinskoj kartici

Patrik Macek/PIXSELL

Cijelog tjedna mediji pišu o aferi s kvadraturom kuće ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a današnje Provjereno Nove TV otkriva kako to nije jedina problematična stvar u imovinskoj kartici potpredsjednika Vlade.

Naime, Provjereno otkriva da je Tolušić u imovinskoj kartici prešutio zaradu od vrijednog zemljišta u Privlaci kod Zadra, koje je njegova obitelj nedavno prodala. Riječ je o livadi od 446 kvadrata koja se nalazi u građevinskoj zoni i udaljena je 300 metara od mora.

To je zemljište neko vrijeme bilo navedeno u imovinskoj kartici ministra Tolušića, ali onda je samo nestalo. Tolušić je tada rekao kako je vrijednost zemljišta 115 tisuća kuna što je, navodi Provjereno, neobično s obzirom na to da je cijena okolnih zemljišta višestruko veća.

Livada je donedavno bila u vlasništvu ministrove supruge, kako se i navodi u Tolušićevoj imovinskoj kartici. Zemljište je sada prodano, iz imovnske kartice je ‘nestalo’ u listopadu rošle godine, ali ugovor je ovjeren tek u ožujku ove godine.

Novinari Nove TV pokušali su doznati koliko su Tolušići zaradili prodajom ovog zemljišta jer to ne piše u kartici. Također, zašto je zemlja nestala iz kartice nekoliko mjeseci prije nego što je kod javnog bilježnika ovjeren ugovor o kupoprodaju.

Podsjetimo, početkom tjedna Telegram je otkrio kako Tolušić u imovinsku karticu nije upisao točnu kvadraturu svoje kuće u Virovitici. Tolušić je u karticu upisao kako njegova kuća u Virovitici ima 165 kvadrata, no u prijepisu posjedovnog lista kojeg izdaje Državna geodetska uprava stoji kako je veličine 330 metara četvornih. Na istom se zemljištu nalazi još jedna kuća veličine 121 četvornog metra, koju ministar Tolušić nije prijavio, jer tvrdi da se radi o ‘pomoćnom objektu kojeg ne treba prijaviti’.

Ipak, Telegram je naveo kako taj ‘pomoćni objekt’ ima staklena vrata i ugrađenu klimu, te se očito radi o kući u kojoj se može živjeti. Tolušić je u ponedjeljak u razgovoru za Telegram priznao da je u imovinsku karticu napisao krive podatke. No, umjesto 165 kvadrata koje je upisao u kartici, Tolušić tvrdi da je prava kvadratura još manja, i iznosi 153 kvadrata.

Također, otkriveno je i kako je ministrovu kuću gradila tvrtka koja je često dobivala poslove u Virovitičko-podravskoj županiji, pa i u vrijeme kada je Tolušić bio župan.

Komentiraj