Sanjin Strukic/PIXSELL

TOLUŠIĆ “Uz dobru ekipiranost vrlo brzo možemo početi rješavati sve nagomilane probleme”

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u petak je gostovao u Dnevniku HRT-a, gdje je poručio kako nema potrebe za panikom, nakon što su s polica hrvatskih trgovina povučena jaja u čiju se zdravstvenu ispravnost sumnja.

“U jajima koja su povučena s tržišta nisu nađeni uzročnici salmonele, ali su zbog predostrožnosti povučena s hrvatskog tržišta te tržišta ostalih zemalja članica”, rekao je Tolušić. Upitan zašto uvozimo jaja kad svojom proizvodnjom možemo zadovoljiti potrebe hrvatskog tržišta, Tolušić kaže kako se slaže s proizvođačima većine hrvatskih proizvoda.

“Kontrolirani uvoz za one proizvode koji nam trebaju – da, ali ovakav uvoz koji imamo danas u Hrvatskoj definitivno ne”, objasnio je Tolušić i najavio da će jedna od prvih stvari pred novom Vladom biti pitanje kako da se nekontrolirani uvoz apsolutno izbjegne ili svede na najmanju moguću razinu.

Naglašava kako je dobro upoznat s problemima poljoprivrede jer dolazi iz poljoprivrednog kraja. “Uz dobru ekipiranost u ministarstvu vrlo brzo možemo početi rješavati sve nagomilane probleme”, uvjeren je ministar poljoprivrede.

Najavio je i smanjenje PDV-a na repromaterijal u poljoprivrednoj proizvodnji. “PDV na repromaterijal, znači na stočnu hranu, na gnojivo, na sadnice, spustit će se na 13 posto, nadam se već od 1. siječnja”, istaknuo je ministar dodajući kako se stvari oko povlačenja novca iz EU fondova moraju ubrzati. “2,6 milijardi eura stoji nam na raspolaganju, a povučeno je gotovo ništa”, kaže.

Komentiraj