Patrik Macek/PIXSELL

Tolušić kaže da je seljacima isplaćeno 30% EU novca, dobili 21%

Nakon što se potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prošloga tjedna pohvalio kako će poljoprivrednicima do kraja studenoga biti isplaćen avans za poticaje za pripremu iduće poljoprivredne sezone viši za 20% od lanjskog, a nacional.hr je otkrio da poljoprivrednike u stvari zakida i isplaćuje im 80% iznosa od ukupnih prava na plaćanje izravnih potpora na razini godine jer za preostalih 20% na koje imaju pravo do punog iznosa nije osigurao novac iz državnog proračuna, Tolušić je danas ponovno,  na sebi svojstven način, protumačio isplate poljoprivrednicima vezano za europski Fond za ruralni razvoj.

Komentirajući medijske napise da je Hrvatska iz EU fondova u 2018. godini povukla 2,7 milijardi kuna manje od planiranog, ministar Tolušić se posebno osvrnuo na svoj resor, poljoprivredu, rekavši da su dosad raspisani natječaji za oko 85%o raspoložive alokacije, ugovoreno je blizu 60%, a oko 30% isplaćeno.

Ministrovih „oko 30 %“ isplaćene alokacije nije 30% nego 21 %, što potvrđuje tablica EUROSTATA iz koje je vidljivo da je Hrvatska među najgorima u povlačenju sredstava, na 22 mjestu među 28 članica ili sedma od začelja tablice. Taj podatak , tvrdi Nacionalov izvor upućen u Zajedničku poljoprivrednu politiku EU,  znači da Tolušić ponovno obmanjuje javnost, ne govori istinu i hvali se bez pokrića. “Tih 21% je iznos koji je korisnicima isplaćen, no tih 21% u odnosu na 30% s koliko se ministar hvali zapravo je 50% manje iznosa isplaćenog hrvatskim seljacima“ – objašnjava Nacionalov izvor.

Taj novac poljoprivrivrednicima bi  trebao omogućiti konkurentnost na zajedničkom europskom tržištu, no s ministrom koji sustavno zakida poljoprivrednika, a pritom i obmanjuje javnost,  teško da će naši seljaci uhvatiti korak sa razvijenim poljoprivrednicima u EU kojima njihovi ministri govore istinu i i osiguravaju im isplate u punom iznosu i redovnom roku.

Na navode iz ovog članka reagiralo je i Ministarstvo poljoprivrede koje tvrdi da se podaci na koje se poziva naš izvor upućen u Zajedničku poljoprivrednu politiku EU odnose na 2017. godinu.

“Do 31. listopada 2018. godine, od 2,38 milijardi eura iz Programa ruralnog razvoja RH korisnicima je isplaćeno ukupno 645.931.690 eura (28% ukupne alokacije), s tim da u taj iznos nisu uključena plaćanja za četvrto tromjesečje 2018. godine” – navodi se u reagiranju Ministarstva poljoprivrede.

Ujedno, iz Ministarstva poljoprivrede skrenuli su pozornost da tablica s grafičkim prikazom apsorpcije po zemljama članicama koja je objavljena u članku, a čiji je izvor EUROSTAT, sadrži stare podatke iz 2017. godine te upućuju na relevantne izvore: https://cohesiondata.ec.europa.eu/funds/eafrd:https://cohesiondata.ec.europa.eu/programmes/2014HR06RDNP001 .

Komentiraj