Dalibor Urukalovic/PIXSELL

TOLUŠIĆ: ‘Pročešljat ćemo sve upise zemljišta, ako se pokažu nezakonitosti, dalje postupa DORH’

Nakon što su prijavljeni slučajevi upisa zemljišta koje je u tuđem vlasništvu radi ostvarivanja poticaja, reagirao je i Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, koji je istaknuo kako će pravilik o upisu zemljišta biti izmijenjen do kraja ovog tjedna.

‘Smatram da takav način raspolaganja nije u redu. Nije nešto što je dopustivo i što treba ovako funkcionirati. I zato mijenjamo pravilnik. Ujedno pozivamo sve vlasnike poljoprivrednog zemljišta ako imaju sumnje da netko uzima poticaje u njihovo ime da se jave u poljoprivrednu agenciju ili mogu provjeriti stanje u ARKOD-u. Stručne službe odrađuju svoj posao, ali do petka bi trebali imati novi pravilnik na snazi’, rekao je Tolušić na konferenciji za novinare.

Kako prenosi Dnevnik.hr, prema novom pravilniku, za korištenje poljoprivrednog zemljišta i ostvarivanje državnih poticaja bit će potrebna izjava i pisana suglasnost vlasnika zemljišta, a ne kao do sada samo dva svjedoka da osoba koristi navedeno zemljište.

‘Pročešljat ćemo sve upise što je oko 32 tisuća hektara. Za sve nepravilnosti koje primijetimo, kontaktirat ćemo vlasnike zemljišta. Ako se pokažu nezakonitosti, dalje postupa DORH. U svakom slučaju mešetarenje poljoprivrednim zemljištem ili ne daj bože poticajima, nećemo dopustiti’, kazao je ministar Tolušić te dodao da je pravilnik, koji je donesen prošle godine u svibnju vjerojatno donesen u dobroj namjeri.

Također je naglasio i da za sada nitko nije oštećen jer prva isplata avansa za poticaje kreće u studenom. Ministar je najavio i da će oni koji su se ogriješili o zakon biti ispisani iz ARKOD-a.

Nakon njegova poziva da se jave svi koji su misle da je njihovo zemljište predmet malverzacija, samo tijekom ponedjeljka javilo se 89 osoba, piše Dnevnik.hr.

 

Podsjetimo kako je ministar Tolušić najavio da će hitno izmijeniti uredbu koja je do sada omogućavala da se na poljoprivredno zemljište upiše svatko tko u javnobilježničkom uredu prijavi parcelu, čak i bez znanja vlasnika.

 

Komentiraj