Najavljene su tužbe proizvođača hrane koji tvrde kako soj salmonele pronađen u njihovom mesu nije na EU listi opasnih bakterija. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako će njegovo Ministarstvo i dalje raditi svoj posao kako je i započelo.

Prije početka sjednice Vlade novinari su Tolušića pitali kako komentira najavljene tužbe. Proizvođači tvrde kako inspekcija krši propise, jer tip salmonele pronađen u njihovu mesu nije na EU listi opasnih bakterija.

‘Ministarstvo će i dalje odrađivati svoj posao kako je i započelo. Dovest ćemo u red tržište i znanstvenu ispravnost hrane, a svi oni koji misle da ova salmonela nije škodljiva predlažem da s tim zaraženim mesom naprave jedan ručak, pa neka mi se jave sutra u vezi toga’, kazao je Tolušić, piše Dnevnik.hr.

Na nezakonitu zabranu upozorili su iz Perutnine Ptuj, o čemu smo pisali OVDJE. U njihovom mesu je pronađena salmonela infantis, soj kojeg domaći i europski propisi ne smatraju opasnim za ljude. Sud je u prethodnim sličnim slučajevima presudio u njihovu korist.

U Hrvatskoj i u EU, samo se dvije vrste, od gotovo 2500 vrsta salmonele, smatraju opasnim za ljude, a salmonela infantis nije među njima.

Komentiraj