TOLUŠIĆ ‘Novim zakonom o vinu rasteretit ćemo 12 milijuna kuna godišnje’

Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je u četvrtak sa sjednice u Puli u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o vinu, kojem je cilj definirati jasan pravni okvir za obavljanje djelatnosti proizvodnje grožđa i vina te prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, a predviđa i administrativna rasterećenja koja će vinarima donijeti ukupnu uštedu od oko 12 milijuna kuna godišnje.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako se predloženim zakonom uvode višestruka administrativna smanjenja, ali i velika financijska rasterećenja.

“Kad se ovaj zakon usvoji u Saboru, naši vinari neće više plaćati nikakve naknade za kontrolu stavljanja vina u promet, ukidamo evidencijske markice, ostaju samo LOT brojevi. To na godišnjoj razini za naše vinare znači da im ostaje oko 12 milijuna kuna koje oni mogu iskoristiti za marketinške i druge aktivnosti”, rekao je Tolušić.

Predloženi zakon omogućit će i bolju usklađenost i transparentnost u postupanju nadležnih tijela te povećati učinkovitost sustava kontrole vina kako u proizvodnji tako i na tržištu, a s ciljem eliminacije sivog tržišta i vina i grožđa.

Tolušić je kao novost izdvojio i decentralizaciju sustava organoleptičkog ocjenjivanja vina.

“Tehničku pripremu organoleptika i dalje odrađuje državno tijelo, osigurava anonimnost postupka, ali malvaziju i teran u Istri organoleptički ocjenjuju vinari koji imaju potrebne certifikate s područja Iste, s Pelješca vinari s Pelješca, vina iz Slavonije organoleptički će analizirati upravo ljudi s tog područja i tako i u drugim hrvatskim vinskim regijama. Time zapravo približavamo sustav ocjenjivanja samim proizvođačima”, istaknuo je Tolušić, koji je izrazio i zadovoljstvo što se novi zakon o vinu predstavlja u Istri, koja je najpotentnija vinska regija, domovina našeg autohtonog terana i drugih vina.

Prema prijedlogu novog zakona uspostavile bi se četiri nove vinogradarske regije – Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.

To će ujedno biti i podloga za promociju i marketinške aktivnosti regionalnih organizacija vinara i vinogradara, a predviđene su i četiri regionalne organizacije vinara koje će biti povezane s novim regijama.

Uz predviđena rasterećenja vinarskog sektora od 12 milijuna kuna godišnje, Tolušić je podsjetio i na novu vinsku omotnicu koja je od 2019. godine za hrvatske vinare oko 11 milijuna kuna godišnje.

Stoga, kako je istaknuo, “očekuje  daljnji uzlet, još veću kvalitetu bolje poslovanje i veću prepoznatljivost hrvatskih vina, kako nacionalno tako i u cijelom svijetu.

Inače, predloženim novim zakonom o vinu se povezuju u jedan zakonski tekst  područja koja su trenutno regulirano dvama zakonima – o vinu te o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim mjerama i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvoda.

Komentiraj