Hina/ Dario GRZELJ

Za očuvanje i obnovu kulturne baštine Hrvatskoj je u slijedećih četiri godine na raspolaganju 380 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fonda, te je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u petak pozvalo zainteresirane da svoje prijedloge upute na otvoreni natječaj.

“Ovo je izvrsna prilika da iskoristimo dosad najveća sredstva iz EU fondova namijenjena očuvanju i obnovi kulturne baštine Lijepe naše”, izjavio je u pisanoj izjavi dostavljenoj Hini, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Ti će projekti, dodao je,  zasigurno potaknuti nova zapošljavanja i dodatno obogatili turističku ponudu što će pridonijeti društveno gospodarskom razvoju pojedine regije kao i cijele domovine.

Svi zainteresirani svoje prijedloge mogu dostaviti na natječaj “Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”.

Sredstva će se dodjeljivati za nekoliko kategorija – investicijske potpore u kulturi i očuvanje baštine, potpore za ulaganje u lokalne infrastrukture te regionalne potpore za ulaganje. Dodatno, u sklopu integriranog programa bit će moguće ostvariti i potpore male vrijednosti (de minimis potpore) u iznosu do 200.000 eura po korisniku u razdoblju od tri fiskalne godine.

Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog natječaja su tijela javne vlasti te pravne osobe kao vlasnici kulturnih dobara. Poziv, naglašavaju u ministarstvu, potiče i osnivanja partnerstva između javnih i privatnih dionika.

Poziv će biti otvoren do iskorištenja raspoloživih sredstava. Krajnji rok dostave projektnih prijedloga je 31. prosinca 2018. za grupu aktivnosti A), odnosno do 30. lipnja 2020. godine za grupu aktivnosti B).

Komentiraj