Tolušić na neformalnom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede EU

Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sudjelovao je u Beču na neformalnom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede Europske unije, na kojem su glavne teme bile budućnost Zajedničke poljoprivredne politike EU nakon 2020. i njeno pojednostavljenje te razvoj ruralnih područja, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministri su razgovarali i o instrumentima za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji bi trebali biti uključeni u novu zajedničku poljoprivrednu politiku kako bi se u EU i dalje proizvodila kvalitetna hrana na održiv i konkurentan način.

Ministarstvo u priopćenju prenosi i izjavu ministra Tolušića koji je pozdravio “pojednostavljenje procedura i pravila jer bi se poljoprivredni proizvođači trebali baviti proizvodnjom hrane, a ne proučavanjem propisa i birokracijom.

“Fleksibilnost pri donošenju provedbenih propisa također je nešto što smatramo ključem izjednačavanja novih i starih članica jer teško da ćemo istim pravilima jednako pomoći poljoprivredniku u npr. Francuskoj, Poljskoj ili Hrvatskoj”, izjavio je hrvatski ministar.

Istaknuo je i kako smo svjesni da Europa stari i da mladi u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima predstavljaju temelj svake demografske strategije i plana pomlađivanja stanovništva ruralnih područja.

“Obiteljska poljoprivredna gospodarstva moraju ostati u fokusu, a da bi se ostvarili ti ambiciozni ciljevi potrebno je osigurati dodatna sredstva za Zajedničku poljoprivrednu politiku jer ulaganja u ruralna područja moraju ostati barem na istoj razini kao i u prethodnom programskom razdoblju”, rekao je Tolušić.

Po pitanju sigurnosti i kvalitete hrane Europska unija ima najviše standarde u svijetu i od toga ne treba odustati, ali treba proizvođačima hrane olakšati održavanje te razine kvalitete, a da to ne utječe na konkurentnost na svjetskom tržištu”, izjavio je Tolušić, napominjući kako je fleksibilnost pri donošenju provedbenih propisa također nešto što se smatra ključem izjednačavanja novih i starih članica.

Komentiraj