Tolušić (HDZ): Sad se vidi koliko je ‘lex Perković’ naudio hrvatskoj državi

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u tehničkoj Vladi Tomislav Tolušić u četvrtak je u Ljubešćici kod Varaždina ustvrdio kako je presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču osuda totalitarnog režima koji se ubojstvima rješavao svojih političkih neistomišljenika te ocijenio kako se prema toj presudi vidi koliko je “lex Perković” naudio hrvatskoj državi.

Tolušić je izjavio i da mu je nevjerojatno da je bivši premijer Zoran Milanović, prije nekoliko godina, stavio interes cjelokupne hrvatske države po strani kako bi zaštitio dvoje ljudi koji su počinili zločin.

Ministar je, također na traženje novinara, komentirao najnovije anketu o popularnosti stranaka. Rekao je da ona pokazuje ono što su u HDZ-u i predviđali – velik pad SDP-a i njihovih partnera te rast HDZ-a.

“Stranka je konsolidirana i ide u dobrom smjeru, anketama sam veoma zadovoljan, očekujem još bolji rezultat u idućima i vjerujem da će izbori biti konačna anketa gdje će HDZ pokazati da je najjača hrvatska stranka, pobjednička stranka koja će formirati buduću hrvatsku Vladu”, izjavio je Tolušić.

Rast popularnosti HDZ-a i Mosta nije iznenađenje

Na zamolbu da komentira to što raste popularnost i Mostu, Tolušić je rekao kako nema iznenađenja u tome što raste popularnost strankama koje nisu na lijevom spektru. Mišljenja je da građani nisu zaboravili što se sve događalo protekle četiri godine i vjeruju da će oni to pozitivno honorirati za HDZ na prijevremenim izborima.

Tolušić je odgovorio i na pitanje je li danas prihvaćeni prijedlog HDZ-a o smanjenju sredstava za predizbornu kampanju populistički potez rekavši da takav prijedlog može ići samo u korist hrvatskim građanima.

“Te novce možemo iskoristiti za obnovu bolnice u Osijeku koja je stradala u nevremenu ili za popravak nekih drugih stvari. Kampanja mora biti skromna”, izjavio je Tolušić dodajući da se HDZ odlučio za kampanju “od vrata do vrata” u neposrednoj komunikaciji s građanima. Mišljenja je da nema potrebe za trošenjem većih iznosa, a za HDZ je rekao da će definitivno potrošiti puno manje nego u prošloj kampanji.

Odgovarajući na novinarsko pitanje oko “povratnika” u stranku, ministar je naglasio da su i Prgomet i Kujundžić bili na spektru na kojem je sada i Hrvatska demokratska zajednica. Mišljenja je da je njihov povratak u HDZ iznimno pozitivna stvar za stranku i da je to samo nastavak njene konsolidacije i postizanje zajedništva HDZ kao stožerne stranke. Rekao je da ne zna hoće li Prgomet i Kujundžić biti i na kojem mjestu na listama za Hrvatski sabor.

Tolušić u Ljubešćici potpisao ugovor o izgradnji vodovodne mreže 

Inače, Tolušić je danas u Ljubešćici potpisao ugovor za kapitalni projekt Izgradnje vodovodne mreže u naselju Ljubešćica -Križevačka ulica, prema naselju Ljubelj Kalnički, duljine 1,5 km, vrijedan 232 tisuće kuna. Prema potpisanom ugovoru, projekt se financira iz namjenskih sredstava Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja. U ime općine ugovor je potpisao HDZ-ov načelnik Nenad Horvatić.

No, to nije jedini ugovor koji je danas potpisna u toj općini. Načelnik Horvatić potpisao je s predstavnicima PZC-a Varaždin d.d ugovor vrijedan oko 760 tisuća kuna, a koji se odnosi na modernizaciju cestovne infrastrukture. I taj projekt pomaže Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinanciranjem u iznosu od pola milijuna kuna.

Osim Ljubešćice, ministar je obišao i općine Visoko, Donju Voću i Maruševec. Tom je prilikom izjavio da je dosada u 2016. povučeno gotovo isto sredstva iz fondova EU-a, kao i u cijeloj protekloj godini. Prema njegovim riječima, u prvih šest mjeseci ove godine povučeno je više od 560 milijuna eura, dok bi se do kraja godine moglo povući i preko milijardu eura. Primjerice, u cijeloj protekloj godini, naglasio je ministar, povučeno je oko 550 milijuna eura. Zaključio je da generalno stvari idu nabolje i da se situacija, što se tiče iskorištavanja sredstava iz EU fondova, popravlja. Očekuje da će Hrvatska do kraja razdoblja povući svih 10,7 milijardi eura koliko stoji na raspolaganju.

Ministar je ujedno najavio izmjenu Operativnog programa zahvaljujući čemu će gradovi i općine moći za realizaciju projekata poput izgradnje škola, vrtića ili pak školskih dvorana moći dobivati sredstva iz EU fondova. Naglasio je da prošla vlast to nije omogućila, ali da će izmjenama Operativnog programa to postati moguće. Najavio je da bi izmjena programa i početak realizacije spomenutih projekata mogla krenuti početkom proljeća iduće godine..

Komentiraj