Tolstoj je oduševio Mirka Kovača već u djetinstvu, a vraćao se njegovim knjigama čitav život

Ruski grof, književnik i mislilac, jedan od najvećih svjetskih romanopisaca Lav Nikolajevič Tolstoj rođen je 9. rujna 1828. godine. Bio je uzor Jamesu Joyceu, Virginia Woolf ga je nazvala najvećim novelistom svih vremena, a Nabokov, Čehov, Proust i Faulkner su ga citirali.

Jednom ga je u zgodnom kontekstu spomenuo i Mirko Kovač: ” Mogao sam imati trinaest ili četrnaest godina, kada sam se domogao nekoliko velikih kutija knjiga određenih za smetlište. Bio je jedan ludi komunist, ideolog, nekoć prije Drugog svjetskog rata štamparski radnik, a poslije rata upravitelj Gradske čitaonice, koji je prema svojim kriterijima čistio čitaonicu od dekadentnih i mračnih pisaca, među njima su bile i neke knjige Tolstojeve i Dostojevskoga. On je meni povjerio da kariolicom odvozim kutije tih knjiga na smetlište koje nije bilo daleko, a ja sam ih odvezao kući i sakrio na tavan. Moja je majka drhtala, ‘pohapsit će nas’, ali mi je pomagala da ih sakrijem.

Prva knjiga koje se tako živo sjećam, koju sam gutao, a kojoj je bila namijenjena lomača, bila je Tolstojevo Djetinjstvo, dječaštvo; mislim da sam je pročitao dvadesetak puta. Onaj njegov uvod kad se obraća čitatelju da se može pisati iz glave i srca, dugo nisam razumio, trebalo je da uđem u književnost da bih to shvatio, ali to je jedna od knjiga kojoj sam se najčešće vraćao. Ja se i danas često vraćam Tolstoju. Treba pročitati u svjetlu čečenskih događaja Tolstojeva Hadži Murata, to je remek-djelo.”

Komentiraj