Privatna arhiva IT

Todoriću Coca Cola lani za Jamnicu nudila 450 mil. eura?

Cijela kriza u Agrokoru, a posljedično i ova kriza Vlade, ništa od toga ne bi se događalo da je Ivica Todorić imao novac za vraćanje ogromnog duga koncerna. A prema svemu sudeći, čini se da ih je mogao imati. Na svom blogu jučer je objavio zanimljiv dokument iz kojega je vidljivo koliko mu je Coca Cola ponudila za Jamnicu, analizira televizija N1.

10. ožujka prošle godine – nakon što su agencije već snizile kreditni rejting Agrokora, nakon što su se razmjeri krize već nazirali i nakon što je već tajna skupina Martine Dalić počela pisati Lex Agrokor – Ivici Todoriću stiže ponuda od Coca Cole – 450 milijuna eura za Jamnicu.

Kako je nama bilo potrebno svega 300 milijuna eura u tom trenutku, da nas kriminalne skupine nisu napale, jednim ovakvim poslom riješili bi stvar i krenuli dalje s pripremom izlaska na Londonsku burzu u povijesno rekordnoj godini na tržištima kapitala te nastavili normalno poslovanje, navodi Todorić u svojem blogu, ali ne i zašto nije prihvatio ponudu.

Na novinarsko pitanje kako komentira Todorićev najnoviji blog uz opasku kako bi se moglo reći da Todorić pomalo likuje u cijeloj ovoj situaciji s Martinom Dalić, premijer Andrej Plenković odvraća: “Ne znam, nisam čitao njegov najnoviji blog, ono što bi bilo sjajno, da je došlo do IPO-a na vrijeme pa da nikakvog angažmana nije bilo, ja bih tada isto bio likovao sa svog aspekta”.

Zašto nije prodao kad je mogao i bi li to bio za njega i koncern spas u zadnji čas, smatra li da se Todorić nije odlučio za to jer je tražio više, pitali smo bivšeg direktora Konzuma i konzultanta Dragu Munjizu, a on kaže: “Pa nije se odlučio zato što ako bi kasnije išao na famozni IPO, Jamnica je tu jedna od jako bitnih jer je ona donosila profit”.

U to vrijeme u medije su procurile neslužbene informacije o mogućem Coca Colinom preuzimanju – što je dodatno diglo cijenu dionice Jamnice, a to je možda još povećalo Todorićeve apetite.

“Kad kupujete Jamnicu, vi u stvari kupujete hrvatsko i regionalno tržište, Jamnica i Ledo imaju 600.000 frižidera u regiji”, objašnjava Munjiza.

No, dok se Todorić premišljao, stiglo je novo rušenje kreditnog rejtinga uz opasku da je bankrot izgledan – a onda i blokade računa pa kaos koji je kulminirao donošenjem posebnog zakona. Iako Todorić u blogu tvrdi da je namjerno srušena vrijednost Jamnice i da sada iznosi tek osam milijuna eura – Izvanredna uprava prije dva mjeseca objavila je procjenu prema kojoj je riječ o između 393 i 577 milijuna eura.

Komentiraj