LAŽIRANE BILANCE ‘TEŠKE’ 2 MILIJARDE Todorić na blogu potvrdio otkriće Nacionala

Autor:

28.11.2014., Zagreb - Konferencija za medije povodom zapocete suradnje svicarske grupe Emil Frey, njemackog Daimlera i Agrokora. Ugovor o suradnji potpisali su Ivica Todoric, predsjednik Agrokor koncerna, Walter Frey predsjednik svicarske Emily Frey grupe i Peter Alexander Trettin, predsjednik njemackog koncerna Daimler AG. 
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Ivica Todorić potvrdio je danas na svojem blogu najnovije otkriće Nacionala vezano uz aferu Agrokor. Naime, u današnjem tiskanom izdanju smo objavili kako bi se Todorić mogao uskoro suočiti s optužbama da je odgovoran za najveću sustavnu prijevaru i pljačku u povijesti hrvatske države, vrijednu dvije milijarde eura. Uz njega bi se sa sličnim optužbama trebali suočiti i brojni njegovi suradnici. Te teške optužbe svoje uporište pronaći će u završnom izvještaju revizorske kuće Price Waterhouse Coopers koje će službeno biti dovršeno ovog tjedna.

Todorić je u svom novom blogu koji je objavio u utorak poslijepodne pod nazivom “Kako se rade bilance?” istaknuo da enorman gubitak, za koji se  navodi u medijima da bi trebao biti utvrđen financijskim izvješćima, može biti samo rezultat primjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine od strane sadašnje uprave i revizora, a ne nikakvih manipulacija od strane bivše uprave.

Navodeći da Uprava Agrokora sastavlja financijsko izvješće, a revizori daju svoje mišljenje, koje mora biti stručno, objektivno i neovisno, Todorić kaže da uprava svake kompanije ima svoje strategije i u skladu sa zakonom primjenjuje određene računovodstvene politike. Izbor računovodstvenog postupka, pak, temelji se na postavljenim poslovnim ciljevima kompanije.

“Poslovna strategija i poslovni ciljevi Uprave pod mojim vodstvom bili su razvoj i investicije, a tom smo cilju prilagodili izbore računovodstvene politike. Uprava pod vodstvom povjerenika ima neke druge strategije i ciljeve, pa se očito prilagođavaju i računovodstvene metodologije. Ako je promjena računovodstvenih politika značajna, onda bi to revizori morali u izvještajima iskazati. U tom slučaju iznimno je važno poštivati osnovna načela – prvenstveno načela opreznosti i razboritosti, po kojima se bilančne pozicije ne smiju niti podcjenjivati niti precjenjivati”, ističe se u postu.

Todorić napominje da izvješća koje bi trebao izdati koncern Agrokor za 2016. godinu izdaje nova uprava pod vodstvom povjerenika, a ne revizori, koji će samo dati mišljenje.

“Upravo je nevjerojatno da ni revizija ni postojeća uprava nisu zvali na razgovor odgovorne osobe na koje se taj izvještaj odnosi. Ako je istina što pišu mediji, onda je to očito dramatična promjena ciljeva i strategije kompanije iz čega proizlazi i prilagođavanje računovodstvenih politika. Ipak, ovdje želim ponoviti da izvješća za 2016. godinu kad ja sam vodio kompaniju izdaje i potpisuje Ante Ramljak”, piše Todorić.

Todorić dalje navodi u svom najnovijem postu da Ramljak od preuzimanja Agrokora 10. travnja 2017. govori da koncern mora nestati, da se mora razdijeliti, da se mora se rasprodati.

“Pitam se kakva je to poslovna politika i kakve će iz toga proizaći računovodstvene politike? Ovdje se radi o uništenju Agrokora kao velikog dijela hrvatske industrije. Ovdje se radi o ogromnoj šteti za hrvatsku državu, a u konačnosti radi se o pljački”, navodi Todorić.

Todorić želi upozoriti i jasno reći da enorman gubitak koji bi bio utvrđen financijskim izvješćima može biti samo rezultat primjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine od strane sadašnje uprave i revizora, a ne nikakvih manipulacija od strane bivše uprave.

“Milijarde koje se spominju najvećim djelom mogu se odnositi na otpis naših investicija, razvoj i širenje tržišta, širenje kompanije, umanjenje vrijednosti imovine. No, iza svakog tog otpisa stoji uloženi novac za koji se jako dobro zna gdje je, kada i u što uložen. To što se sada pod patronatom izvanredne uprave i faktičkim upravljanjem Knighthead fonda zloupotrebljavaju računovodstvene tehnike vrednovanja imovine ne čudi jer je njihov interes direktno suprotstavljen interesu kompanije”, upozorava Todorić.

Navodi i da u obavljanju revizije financijskih izvješća Agrokora kao vanjski konzultant angažirana firma Sapientia Nova, čija je direktorica Mirjana Marinković bivša zaposlenica CAIB-a, u kojemu je bila voditeljica odjela financija, što dodatno govori u prilog povezanosti interesne skupine i sukoba interesa onih koji bi navodno trebali dati neovisno mišljenje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.