PINK FLOYD Točno prije 40 godina pojavio se Zid

Grupa Pink Floyd predstavila je konceptualni album The Wall 30. studenog 1979. Najviše inspiracije za pisanje albuma dao je incident u kojemu je Roger Waters pljunuo na jednoga drskog gledatelja koji se pokušao popeti na pozornicu. To ga je navelo na pomisao o postavljanju zida između izvođača i sve neotesanije publike.
The Wall je rock opera koja govori o glavnom liku koji se zove Pink, a uvelike je baziran na Watersovu osobnom životu. Naslov albuma je metaforičan i označava izolaciju i odvajanje od svijeta, jer glavni lik gradnjom zida pravi prepreku u komuniciranju sa ostalima.
Pink gubi oca još kao dijete (Watersov otac je ubijen u Drugom svjetskom ratu), njegova majka ga “davi” odnoseći se prema njemu prezaštitnički, i ugnjetavan je u školi od strane učitelja. Svaka od ovih trauma postaje “another brick in the wall” (još jedna cigla u zidu). Kad odraste, Pink postaje rock zvijezda, ali njegove veze su upropaštene zbog nevjera i nasilja. Halucinirajući, Pink vjeruje da je on fašistički diktator, i da su njegovi koncerti kao neo-nacističko okupljanje gdje on nahuškava svoje ljude na obožavatelje za koje smatra da su manje vrijedni. Negova savjest ga stavlja na iskušenje, i njegov koliko-toliko zdrav razum mu “naređuje” da sruši zid, kako bi se mogao otvoriti svijetu, (s kojim nije imao veze zbog “zida”) i ispričati svojim najbližim prijateljima koji su bili povrijeđeni njegovim izoliranjem od društva.

Komentiraj