Prije 40 godina otišao je Ian Curtis, imao je tek 24 godine

Legendarni pjevač utjecajne mančesterske post-punk grupe Joy Division, ubio se 18. svibnja 1980. godine. Postao je poznat po svojoj lirici i upečatljivoj pojavi, a bolovao je od epilepsije, što je njegove pokrete katkad činilo naglima i nekontroliranima, pa je i utjecalo na njegovo ponašanje na sceni i karakterističan ples.

Odmalena je volio književnost i pisao poeziju, što se kasnije očitovalo u njegovom pisanju tekstova za Joy Division, a možda je najbolji primjer njegovog pjesničkog talenta za bend pomalo netipična, ali predivna bezvremenska pjesma “Love Will Tear Us Apart”.

Povijest rock muzike je prepuna bizarnih završetaka sjajnih karijera… avionskih i prometnih nesreća, predoziranja, puščanih metaka, ali je smrt Iana Curtisa vrlo upečatljiva. Negdje rano ujutro tog zadnjeg dana gledao je Stroszek, film Wernera Herzoga, slušao Iggyja Popa, a zatim se objesio u kuhinji svoga stana.

Lako je sada, gledajući unazad, reći da su svi oko njega morali vidjeti da će do toga doći. Brak mu se raspadao, epilepsija se pogoršavala, a pjesme koje je pisao bile su prepune znakova beznađa i depresije. Bio je u 24. godini života.

Komentiraj