Točan broj gledatelja na stadionima EP u nogometu još uvijek nepoznat

Do početka Europskog prvenstva u nogometu manje je od mjesec dana, a jedno od glavnih ili čak i najvažnije pitanje još uvijek nema odgovor: koliko će gledatelja uživo sa tribinama pratiti utakmice najjačih europskih selekcija. Okvirni postoci popunjenosti tribina postoje, za sada se oni kreću od 20 posto za München do 100 posto za Budimpeštu, dok se većina kreće oko 25-30 posto (London, Glasgow, Amsterdam, Bukurešt), međutim otvorena je opcija da svaki od stadiona, ovisno o situaciji, mijenja broj ulaznica u prodaji.

Situacija vezana za pandemiju koronavirusa u Europi se popravlja iz dana u dan, a kako pada broj zaraženih, paralelno raste optimizam oko broja ulaznica koji će biti pušten u prodaju, i to prvenstveno u Velikoj Britaniji.

“Svakim danom sve sam sigurniji da ćemo nakon 21. lipnja moći potpuno otvoriti stadione za gledatelje, naravno uz neke preduvjete, prvenstveno tu mislim na maske i COVID-putovnice, ali o svim detaljima ćemo još razgovarati, rekao je Oliver Dowden, britanski ministar za digitalne medije, kulturu i sport.

Dowden svoj optimizam, osim na sve nižim brojkama novozaraženih i sve većem broju cijepljenih, temelji i na hodogramu opuštanja mjera lockdowna britanske vlade, čiji sljedeći, treći korak, kreće u ponedjeljak 17. svibnja, dok četvrti korak koji je zakazan za spomenuti 21. lipnja najavljuje ukidanje svih limita vezanih za socijalne kontakte, odnosno – potpuno otvaranje.

Međutim, ono što trenutno brine Britance je činjenica da se odluke o svakom popuštaju definitivno donose tek sedam dana prije određenog datuma, što u ovom slučaju znači – tek 14. lipnja. Zbog toga je sada teško očekivati da će Engleska dočekati Češku 22. lipnja pred punim Wembleyom, međutim završnica turnira, polufinala i finale, koja će se igrati skoro mjesec dana nakon četvrtog koraka relaksacije mjera, mogla bi biti odigrana pred punim Wembley stadionom.

UEFA je za sada dala vrijeme engleskom nogometnom savezu do prvog dijela lipnja da donese definitivnu odluku koliko će gledatelja moći uživo pratiti samu završnicu turnira.

U subotu će se na Wembleyu odigrati finale FA kupa između Chelsea i Leicestera, a na tribinama će biti 21.000 gledatelja.

Potvrđeni kapaciteti stadiona:
Amsterdam: najmanje 25%, moguće povećanje
Baku: 50% ali bez stranaca
Bukurešt: 25%, moguće povećanje
Kopenhagen: 25-33%, moguće povećanje
Budimpešta: 100%

Glasgow: 25%
London: 25%, moguće povećanje
München: najmanje 20%
Rim: 25%, moguće povećanje
St. Petersburg: 50%, moguće povećanje
Sevilla: 30%

Komentiraj