To je budućnost: Seul dobio prvi samovozeći autobus, izgleda ‘kao lego’

Seul je u petak dobio svoju prvu liniju samovozećeg autobusa u sklopu eksperimenta za koji su inženjeri rekli da mu je cilj da se javnost osjeća ugodnije s vozilima bez vozača na cesti.

Novo vozilo ne izgleda poput običnog autobusa: potpuno je simetrično, sa zaobljenim rubovima i velikim prozorima zbog kojih više izgleda kao igračka nego kao najsuvremeniji oblik prijevoza.

Ovakav dizajn je namjeran, rekao je Jeong Seong-gyun, voditelj autonomne vožnje u 42 Dot, start-upu odgovornom za tehnologiju autonomne vožnje, sada u vlasništvu južnokorejske tvrtke Hyundai.

“To je budućnost”, rekao je on za AFP dodajući da ovakav autobus zahtijeva “novu vrstu izvanrednog dizajna”.

Autobus izgleda pomalo “kao Lego” jer je napravljen od kompozitnih dijelova kako bi se smanjili troškovi i olakšalo njegovo repliciranje, objašnjava Jeong.

Po njegovim riječima, cilj tvrtke bio je učiniti tehnologiju jeftinom, sigurnom i lako prenosivom na mnoge vrste vozila u budućnosti, na primjer dostavna vozila.

Za sada uz pomni nadzor vozača, autobus će sam voziti novom kružnom rutom od 3,4 kilometra u središtu Seula, u trajanju od otprilike 20 minuta.

Ljudi se mogu ukrcati na jednom od dva određena stajališta nakon što rezerviraju besplatno mjesto putem aplikacije.

Autobus za navigaciju koristi kameru i laser umjesto skupih senzora, dodao je Jeong.

Na dan uvođenja nove autobusne linije, u petak, činilo se da je mnoge prolaznike zaintrigirao dizajn autobusa. Zaustavljali su se kako bi ga fotografirali i zavirili unutra.

“Osjećam se kao da sam uskočila u stroj za putovanje u budućnost”, komentirala je Kim Yi hae-ran (68) nakon vožnje.

Komentiraj