Tlak zraka u gumi: koliki je u automobilu, a koliki u Formuli 1?

Guma (pneumatik) na automobilu prosječno je napuhana na 2,2 bara, F1 bolidu 1,1 bara, kamionu i autobusu 8 bara, motociklu 2,5 bara, trkaćem biciklu 9 bara, a zrakoplovu 14 bara

Tlak zraka u gumama iznimno je važan za vozna svojstva, sigurnost vožnje, potrošnju goriva i trošenje gume te ga treba redovito kontrolirati, 1 bar = 100 kPa = 14,5 psi.

Automobil se dodiruje podloge (kolnika) samo gumama, površinom četiri ljudska dlana, koji su zaduženi prenošenje pogonskih, kočnih i upravljačkih sila te su od presudnog značenja za vozna svojstva, sigurnost vožnje i trajnost gume. Sniženi tlak zraka u gumama produžuje zaustavni put i povećava rizik zanošenja.

Istodobno se povećava otpor kotrljanja te povećava potrošnja goriva i trošenje guma. Posebice je štetno ako je tlak zraka različit u lijevom i desnom kotaču na istoj osi.

Ispravna automobilska guma (pneumatik) minimalno propušta zrak te se tlak u gumi smanjuje za oko 0,5 posto mjesečno. Zbog toga ga treba redovito kontrolirati i po potrebi podešavati

Koliki je prosječni tlak zraka u gumama motornih vozila?

Automobil – 2 do 2,5 bara
Motocikl – 2 do 3 bara
Bicikl – 5 do 9 bara
Mountain bike – 1,7 do 2,4 bara
Zrakoplov – 8 do 15 bara
Autobus i kamion – 5 do 9 bara

Komentiraj

nacional banner
nacional banner