Tko želi ubiti Ivana Matekovića

Saša Zinaja, Marko Prpic/PIXSELL

Pripadnici kriminalističke policije sumnjaju da netko želi ubiti Ivana Icu Matekovića, doznao je Nacional od dva neovisna izvora. Zbog toga policajci u civilu već mjesecima Matekovića diskretno nadziru i s njim o tome povremeno razgovaraju.

 

  • IVAN MATEKOVIĆ izašao je iz zatvora u ljeto 2012. i posvetio se obitelji, a moguće ga je vidjeti i na hrvačkim treninzima. Kad se nedavno jednoga dana vratio s treninga, na vrata su mu pokucali policajci

 

Ivan Mateković je Zagrepčanin koji je 2004. sudjelovao u otmici Tomislava Zagorca, tada malodobnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca. Tomislav Zagorec otet je 23. veljače 2004. u poslijepodnevnim satima, u ulici Pantovčak kod broja 34. Otmičari su ga prisilno ugurali u osobni automobil i odvezli na nepoznato mjesto, nakon čega su u večernjim satima kontaktirali Vladimira Zagorca i zatražili otkupninu od milijun i pol eura. Otmica je trajala 101 sat, a okončana je nakon što je Vladimir Zagorec platio pola zatražene otkupnine, koja do danas nije pronađena. Slučaj je izazvao veliku pozornost javnosti, a zbog te otmice na višegodišnje zatvorske kazne osuđeno je više osoba, među kojima je bio i Ivan Mateković.

MATEKOVIĆ SE U ZATVORU NAŠAO NAKON što je Vrhovni sud u prosincu 2007. potvrdio presudu kojom su njemu i ostaloj devetorici iz grupe koja je sudjelovala u otmici dodijeljene zatvorske kazne. On je tada dobio sedam godina zatvora, Hrvoju Petraču potvrđena je presuda na šest godina zatvora, dok je njegov sin Novica Petrač dobio tri i pol godine zatvora.

Siniša Ježovita i Stevo Smrček za otmicu su dobili po tri godine i tri mjeseca zatvora, Marinko Gošuljević i Ivan Bastalić po tri i pol godine, Nikola Mateković godinu i pol dana zatvora te Libero Mateković i Dario Jajić po jednu godinu.

Otmičarska skupina uhićena je i osuđena godinu dana poslije otmice, a Vrhovni sud poslije je potvrdio prvostupanjsku presudu. Hrvoje Petrač i Ico Mateković bili su u bijegu pa im je suđeno u odsutnosti. Zato su imali pravo na ponovljeno suđenje, ali im je dosuđena ista kazna koju je naknadno potvrdio i Vrhovni sud.

Ivan Mateković izišao je iz zatvora u ljeto 2012., jedanaest mjeseci prije isteka kazne. Njemu bliske osobe tvrde da se Mateković otad posvetio ponajprije obitelji, da ga je u Zagrebu uglavnom moguće vidjeti na hrvačkim treninzima i uz sportske terene kamo svoje malodobne sinove odvozi na treninge. Kad se jednog dana početkom proljeća ove godine vratio s treninga, na vrata su mu pokucali policajci. Uručili su mu pismeni poziv da dođe u policijske prostorije u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. U pozivu je pisalo da ga žele ispitati zbog prijetnje ubojstvom. Kad se Mateković ondje pojavio, otpratili su ga do policajca koji ga je počeo ispitivati da li se komu zamjerio u zatvoru i zna li da mu netko prijeti. Potom su ga ispitivali kako provodi slobodno vrijeme, gdje se kreće, gdje trenira, kamo vozi djecu na treninge, kao i gdje mu je adresa boravišta. Policiju je naročito interesiralo kojim se vozilima Mateković koristi, gdje ih parkira i jesu li ta vozila noću pod nadzorom. Mateković je pokušao od policije doznati zašto ga to ispituju, ali mu iz policije nisu otkrivali nikakve pojedinosti o indicijama ili informacijama zbog kojih su ga pozvali na to ispitivanje. Mateković tijekom tog razgovora nije policiji otkrio ništa što bi moglo biti uzrok da mu netko ozbiljno prijeti.

Nedugo nakon tog razgovora Mateković je primijetio da ga nadzire policija. Prvi put se to dogodilo još tijekom svibnja ove godine, dok se nalazio u kafiću Downtown u Teslinoj ulici, u samom centru Zagreba. Dok je boravio u tom kafiću, Matekoviću su prišli muškarac i žena u civilnoj odjeći i diskretno mu pokazali svoje policijske značke. Nakon kratkog razgovora Mateković je zaključio da je ta situacija povezana s razgovorom koji je nedugo prije toga vodio u policijskim prostorijama u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Matekoviću se isprva učinilo da ga nadziru zbog toga što je nedavno pušten iz zatvora i kako bi se vidjelo kako se ponaša i s kim kontaktira. Kao pravomoćno osuđena osoba bio je svjestan da u očima policije i javnosti ne može imati dobru reputaciju i takvo ponašanje policije nije ga iznenadilo.

SIN GENERALA VLADIMIRA ZAGORCA OTET JE 23. VELJAČE 2004. NA PANTOVČAKU, A VRAĆEN JE NAKON UPLATE OTKUPNINE FOTO: Marko Prpic/PIXSELL
SIN GENERALA VLADIMIRA ZAGORCA OTET JE 23. VELJAČE 2004. NA PANTOVČAKU, A VRAĆEN JE NAKON UPLATE OTKUPNINE
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

MEĐUTIM, KAD JE IVAN MATEKOVIĆ UPITAO POLICAJCA može li mu i kako pomoći, policajac u civilu rekao mu je da nije problem u njemu ni u njegovu ponašanju. Potom je policajac Matekoviću rekao da mu ne može precizno reći o čemu se radi i da oni naprosto rade svoj posao. Nakon toga policajci su najmanje pet puta u sličnim situacijama prišli Matekoviću. Ponekad bi Matekovića nadzirala četiri policajca u civilu, a nekad bi se u tim situacijama našle po dvije policajke.

Tijekom ljeta pripadnici policije raspitivali su se i o tome što radi Libero Mateković. To su pitali Ivana Matekovića, ali su prišli i Liberu Matekoviću. Izvori upućeni u ta zbivanja tvrde da je policija Liberu Matekoviću pristupila najmanje četiri puta. Tvrdi se da su mu sva četiri puta prišli u Vrbovcu, gdje je Libero Mateković odlazio posjetiti mamu. Liberu Matekoviću postavljali su ista pitanja kao i njegovu bratu Ivanu.

POLICAJCE JE ZANIMALO I DA LI SE IVAN MATEKOVIĆ zamjerio nekomu u Srbiji, gdje se jedno vrijeme skrivao dok se nalazio u bijegu. Mateković u Srbiji ima registriranu tvrtku. Osobe bliske Matekoviću tvrde da se i on sam u Srbiji pokušavao raspitati prijeti li mu netko iz te države. Unatoč nastojanju da nešto dozna, Mateković nije uspio rekonstruirati tko bi mu mogao prijetiti. Tvrdi se da ga policija i dalje nadzire i da su mu zadnji put prišli prije nekoliko tjedana. Među ostalim, policija je Matekovića posebno ispitivala ima li problema s Vladimirom Zagorcem. Zagorec je ponajprije zahvaljujući Hrvoju Petraču i završio u zatvoru zbog krađe dragulja iz svog ureda, još u vrijeme dok je radio u Ministarstvu obrane. Petrač ga je optužio za krađu tih dragulja upravo na suđenju gdje mu se sudilo za otmicu Zagorčeva sina Tomislava. Među ostalim, Hrvoje Petrač je izjavio da je Vladimir Zagorec tražio da za njega pokuša prodati te dragulje. Izvori upućeni u ta zbivanja tvrde da su dragulji zapravo bili kod braće Mateković i da su pokušali ishoditi za sebe bolje uvjete u zatvoru predajom tih dragulja vlastima.

Ivan Mateković je više puta objašnjavao zašto je sudjelovao u otmici Zagorčeva tada malodobnog sina. Govorio je da mu se Zagorec iz više razloga zamjerio, među ostalim stoga što se ponio bahato prema njegovu bratu Liberu, kojemu nije platio usluge čuvanja neposredno nakon što su Vladimira Zagorca pretukle nepoznate osobe. Vladimir Zagorec je, s druge strane, sudskim putem zatražio da mu Hrvoje Petrač i Ivan Mateković vrate 750 tisuća eura koje je morao dati kako bi mu otmičari oslobodili sina. Sve to pruža tek letimičan pogled u njihove dugogodišnje kompleksne odnose koji su, lako je moguće, daleko od raščišćavanja. To još uvijek ne mora značiti da Vladimir Zagorec stoji iza potencijalnih prijetnji zbog kojih policija nadzire Ivana Matekovića. Tko i zašto želi ubiti Ivana Matekovića, moglo bi ostati i trajno nerazjašnjeno, ali i u takvom ozračju donekle budi optimizam to što policija u ovom slučaju djeluje preventivno i reagira na indicije o mogućem nasilju, kako bi se ono pokušalo spriječiti.

Komentiraj