Tko sve može ući u Hrvatsku? Evo kakva je procedura

Voditelj Službe za susjedne zemlje u Ministarstvu unutarnjih poslova Tomislav Kufner jutros je za emisiju ‘U mreži Prvog‘ kazao da građani Europske unije koji nisu iz 10 zemalja koji mogu ući u Hrvatsku moraju imati posebni razlog za ulazak u našu zemlju.

“Postupak je takav da prilikom dolaska na graničnom prijelazu uz onu standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj. To su nekakve zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju stupiti s njima u kontakt”, objasnio je.

Kufnerje dodao da je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom turizma razvijena aplikacija Welcome to Croatia. “Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti jedan obrazac koji sadrži podatke o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ukoliko putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke”, kazao je.

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je da je Hrvatska članica Europske unije, ali da svaka država pa tako i Hrvatska samo može odlučiti koga će pustiti u svoje državno područje.

“Vidjeli smo kad je nastala ta kriza, nisu sve su države bile pogođene na jednak način niti u isto vrijeme. Svaka je zasebno reagirala, primjenjujući vlastita pravila vezano za izvanredna stanja i zatvarala granice. To se sada želi zaista promijeniti. Na svakoj državi članici je da donese odluku i Europska komisija je izradila nekoliko setova dokumenata preporuka. Ništa se ne može nametnuti državi članici, ali tu su preporuke kako se otvoriti”, rekla je.

Dodala je da će Hrvatska postupno otvarati granice i da će i dalje biti pažljiva.

Komentiraj