Tko su vlasnici banaka u Hrvatskoj? Sve kontrolira Europska središnja banka

Čak 88,9 posto udjela na bankarskom tržištu u stranom je vlasništvu, a ostatak je u hrvatskom privatnom i državnom vlasništvu. Najveći udio banaka koje posluju u Hrvatskoj u vlasništvu je tvrtki registriranih u Italiji.

Talijanski vlasnici drže Privrednu i Zagrebačku banku, a to je čak 48 posto udjela na hrvatskom tržištu.

Austrijski vlasnici imaju 29,7 posto udjela u hrvatskom bankarskom sustavu. U njihovom su vlasništvu Addiko, Erste i Raiffeisen banke.
Vlasnik OTP banke je iz Mađarske i njemu pripada 10,1 posto kolača, istražili su na N1.

U domaćem državnom vlasništvu je osam posto banaka, a u domaćem privatnom vlasništvu 3,2 posto. To su ga Agram (nekad Kreditna), Croatia banka, HPB, Imex, Istarska kreditna banka, Karlovačka banka, Nova hrvatska banka (nekad Volksbank, Sberbank), Partner banka, Podravska banka, Samoborska banka, Slatinska banka.

Ostatak vlasništva čini 1,1 posto bankarskog kolača i pripada bankama, odnosno stambenoj štedionici, čiji vlasnici su iz Češke, Turske i Njemačke.

Na pitanje tko kontrolira banke na hrvatskom tržištu, iz HNB-a je odgovoreno kako “Europska središnja banka kao nadležno tijelo za značajne nadzirane subjekte i značajne nadzirane grupe na svojim internetskim stranicama objavljuje i osigurava pristup informacijama povezanima sa zakonskim tekstovima, odlukama, uputama i smjernicama koje se primjenjuju u području bonitetne regulative i supervizije kreditnih institucija u okviru Jedinstvenog nadzornog mehanizma (SSM)”.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner