Tko su Bačić i Erlić, Plenkovićevi kanidati za buduće ministre

Ivan Paladina je drugi ministar koji nakon potresa odlazi sa čelnog mjesta Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, opterećen sporom i neefikasnom obnovom na Banovini i u Zagrebu, a zamijenit će ga Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Paladina je ministarsku poziciju, u čijem je resoru i obnova od potresa, preuzeo u ožujku 2022. nakon što je na osobni zahtjev dužnosti razriješen Darko Horvat, koji je 19. veljače 2022. uhićen zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima.

Tko je Branko Bačić predložen za potpredsjednika vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Branko Bačić, koji je predložen za novog potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, potpredsjednik je HDZ-a i predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru, a u svojoj karijeri već je bio ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Bačić je do sada više puta izabran za saborskog zastupnika HDZ-a. Nakon ulaska u Sabor 2003. godine, imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka, a nakon ponovnog izbora za zastupnika 2007. zamrzava mandat zbog imenovanja državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Bio je i načelnik općine Blato na Korčuli, a 2010. godine prvi put sjeda u ministarsku fotelju. Te je godine, nakon rekonstrukcije Vlade u mandatu Jadranke Kosor, bio imenovan ministrom graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Nakon parlamentarnih izbora 2011. godine, ponovno je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor, gdje je obnašao dužnosti predsjednika raznih saborskih odbora, a 2016. godine postaje predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.

Član je HDZ-a od 1990. godine. U tri navrata biran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, čiji je i aktualni predsjednik.

Od 2008. godine član je Predsjedništva HDZ-a, a dužnost glavnog tajnika HDZ-a obavljao je od 2009. do 2012. godine.

Bačić je rođen 1959. godine, završio je Geodetski fakultet u Zagrebu i diplomirani je inženjer geodezije.

Tko je Šime Erlić predložen za ministra EU fondova

Šime Erlić, koji je predložen za novog ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, trenutno u tom ministarstvu obnaša dužnost državnog tajnika, na koju je imenovan 2020. godine.

Erlić je prije toga bio pročelnik zadarskog Odjela za EU fondove te je, po pisanju medija, imao dobre rezultate u povlačenju europskog novca.

Erlić je predsjednik zadarske gradske organizacije HDZ-a te član Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo inovacije i investicije.

Rođen je u Zadru 1985. godine, po zvanju je diplomirani ekonomist i sveučilišni specijalist, oženjen je i ima djecu.

Prema imovinskoj kartici vlasnik je stana u Zadru, veličine 50 metara četvornih vrijednog 697.500 kuna i automobila Peugeot 5008 vrijednog 170.000 kuna. Od 2021. obveznik je dva kredita – u Privrednoj banci Zagreb u iznosu od 40.000 eura i drugog u OTP banci u iznosu od 102.900 kuna.

Komentiraj