Tko ne nosi dobro masku – 500 kuna; tko organizira tulum – 10 tisuća kuna

Tko ne nosi dobro masku platit će petsto kuna kazne, a tko organizira tulum, deset tisuća kuna, najavio je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

“Propisuje se mjera obaveznog nošenja maske za lice i medicinske mjere, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna”, kazao je Beroš.

Za fizičku osobu je 500 kuna ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10.000 kuna. Za posjednika privatnog posjeda koji koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kuna.

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da su izmjene Zakona o zaštiti pučanstva radi zaraznih bolesti radi uvođenja prekršajnih sankcija nužne s obzirom da određeni broj neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje drugih.

“Bazirali smo našu borbu protiv koronavirusa na povjerenju između građana i države. Uvjereni smo da većina sugrađana dobro razumije okolnosti u kojima se nalazimo, ali isto tako mislimo da je ovakav alat nužan s obzirom da određeni neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih, zato ćemo predložiti Saboru izmjene zakona”, rekao je Plenković, koji je predsjedao sjednicom Vlade putem videolinka iz samoizolacije.

Vezano za epidemiološku situaciju rekao je da su brojevi i danas visoki, iako nešto niži u pogledu zaraženih nego prije tjedan dana.

Danas je zabilježeno 1830 novih slučajeva, a 74 osobe su preminule, što je najveći broj od početka epidemije. To je posljedica visokog broja zaraženih u proteklim tjednima, ustvrdio je Plenković. “Znamo da hospitalizacije kasne, nažalost, onda i ovakve fatalne situacija”, dodao je.

Premijer je poručio da smo i dalje u veoma ozbiljnoj fazi epidemije, te je još jednom pozvao sve na odgovornost. “Zato smo i poduzeli restriktivne mjere sa ciljem da smanjimo zarazu i omogućimo održivost našeg zdravstvenog sustava i smanjimo opterećenja”, naglasio je.

Plenković je izrazio je žaljenje zbog incidenta u Vukovaru koji je izazvao državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, koji je zbog toga danas podnio ostavku.

“Mi je prihvaćamo. Žao mi je što je do toga došlo, posebice jer je riječ o čovjeku, hrvatskom branitelju, zapovjedniku gardijske brigade i ujedno izrazito angažiranom u proteklom razdoblju na rješavanju pitanja nestalih osoba, s ogromnim povjerenjem različitih udruga i predstavnika obitelji onih koji još uvijek tragaju za najmilijima”, rekao je premijer.

Putem videolinka na sjednici je sudjelovao i dio ministara, a Vlada će, najavio je Plenković, funkcionirati normalno i koristiti digitalnu tehnologiju kako bi nastavila s radom u sadašnjim okolnostima.

Komentiraj