Tko je popisivao cijene po trgovačkim lancima? ‘Angažirali smo firmu za manje od 200.000 kn godišnje’

Minsitar gospodarstva Davor Filipović u petak je, uoči energetske konferencije u Rijeci, komentiraocijene energenata te Vladinu aplikaciju Kretanje cijena na kojoj je od danas 10 trgovačkih lanaca.

Cijene energenata na svjetskom tržištu padaju već neko vrijeme, a ministar Filipović rekao je da bi volio reći da će se ti trendovi nastaviti trendovi te da se energetska kriza privodi kraju. “No dok god traje brutalna ruska agresija ne možemo govoriti da nema krize i da neće više biti poremećaj to se tiče energetike, i cijena goriva i plina i električne energije. No dobro je da su se cijene stabilizirale. Kada govorimo o plinu, nakon što smo na europskoj razini donijeli odluku o ograničenju maksimalne cijene plina, od onda su krenule prema dolje. Jučer je bila oko 40 eura po megavatsatu, a projekcije su da će biti od 40 do 50 tijekom cijele godine. Sve se može promijeniti, ali sada je situacija zadovoljavajuća”, rekao je Filipović.

Najavio je da od sljedećeg možemo očekivati osjetno pojeftinjenje dizela. Još se ne zna što će biti s benzinom, ili će ostati ista cijena ili će biti lagani pad. Podsjetio de da je Vlada kroz dva paketa mjere ograničila cijene električne energije te tako pomogla i građanima i gospodarstvenicima. “Kad usporedite Zagreb s drugim europskim metropolama samo u je Budimpešti niža cijena električne energije. Nastavit ćemo tako dalje štititi građane i poduzetnike”, poručio je Filipović, prenosi N1.

Od danas će na vladinoj aplikaciji Kretanje cijena biti sedam novih trgovačkih lanac. Uz Tommy, Konzum i KTC koji od početka šalju cijene, Vlada je odlučila sama popisati cijene u u drugim lancima. “Nije se ništa promijenilo, od početka imamo tri lanca – Tommy, Konzum i KTC koji su se izuzetno ponijeli prema svim hrvatskim građanima jer su dostavili zatražene cijene za oko 350 proizvoda. Druge lance smo još jednom ovaj tjedan pozvali da se dobrovoljno priključe inicijativi no nisu to napravili. Mi smo te cijene popisali i građani od danas imaju na aplikaciji 10 lanaca i moći će donositi informirane odluke o kupovini i odlučiti kome dati povjerenje”, rekao je.

Filipović je dodao da su za popisivanje angažirali tvrtku koja se specijalizirano time bavi i ona će to, dodao je, obavljati dok god bude potrebe za aplikacijom. “Trošak je ispod 200.000 kuna ispod godinu dana”, rekao je Filipović i zaključio da je aplikacija do sada posjećena 440.000 puta.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner