Tko je najbolji svih vremena, Messi ili Ronaldo? GOAT je Messi!

Suparništvo između Lionela Messija i Cristiana Ronalda potaknulo je mnogobrojne rasprave o tome tko je najveći igrač modernog doba i svih vremena. Gotovo su izjednačeni u broju postignutih golova, nagrada Zlatna lopta i Zlatna kopačka, ali prema dr. Ianu Grahamu, direktoru istraživanja u FC Liverpool, dublji pogled na podatke otkriva jasnog pobjednika.

“To je Messi”, rekao je Graham publici na Festivalu znanosti u Cheltenhamu ovog tjedna.

Argentinski i portugalski napadač jedina su dvojica u povijesti koji su zabili više od 800 golova, međusobno osvojili 76 velikih trofeja i svaki od njih ima razloga biti proglašen najvećim svih vremena (GOAT).

Rasprava o tome tko je najbolji proteže se tijekom devet sezona koje su proveli u Barceloni i Real Madridu, a vrhunac je dosegla na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

Međutim kada su njihovi rezultati uspoređeni pomoću sofisticiranih modela kako bi se procijenio njihov širi doprinos uspjehu njihove momčadi, Messi (35), koji je u srijedu objavio da se pridružuje momčadi Major League Soccera Inter Miamiju, bio je očito superioran.

“Razlika je u tome što je Messi također napadač koji je ujedno i vezni igrač svjetske klase”, rekao je. “Šanse koje on stvara svojim suigračima su veće od Ronaldovih. Messi briljantno radi dva posla. Ronaldo jedan posao radi briljantno. To je razlika.”

Graham, koji je doktorirao teorijsku fiziku na Cambridgeu prije preseljenja na Anfield, opisao je kako je bio na čelu revolucije obrade nogometnih podataka u posljednjih desetak godina. Sredinom 2000-ih analitičari su imali samo osnovne podatke o golovima, udarcima, kornerima i žutim kartonima. Danas Liverpool prati podatke o pokretima tijela tijekom utakmica Lige prvaka što im omogućuje procjenu vrijednosti kojom svaki igrač pridonosi momčadi, čak i dok nije na lopti.

“Dobijamo 29 x-y-z pozicija za svakog igrača pri 25 sličica u sekundi”, rekao je Graham. “Svaka pozicija je jedan od vaših zglobova. Dvije pozicije su oči, tako da možete vidjeti u kojem smjeru igrači gledaju.” Kao rezultat toga, analitičari su sve više utjecali na oblikovanje treninga i regrutiranje igrača, gdje je fokus često ‘vrijednost za novac’, rekao je. “Svaki statistički model će vam reći da je Kylian Mbappé najbolji igrač u Europi u ovom trenutku,” rekao je. “Ali nažalost, financijski, on je izvan Liverpoolove lige. Tražimo najbolje igrače koje možemo kupiti.”

Modeli ipak nisu nepogrešivi, ponekad predlažu igrače koji pripadaju kategoriji koju je Graham nazvao “otok neprikladnih igračaka”, a to su oni koji su, u teoriji, “stvarno dobri i jako jeftini”, ali su neprikladni zbog “čudnih stilova igranja” ili drugih faktora.

Graham je rekao da, unatoč tome što obično nemaju instinktivnu znatiželju za podatke, nogometaši polako postaju zainteresiraniji. “Ako možete dokazati da činite razliku putem podataka, to bi moglo biti korisno za pregovore o ugovorima”, rekao je. “Čak i ako u biti niste zainteresirani… ako to znači da možete zaraditi više novca, onda ćete biti zainteresirani.” Kevin De Bruyne, belgijski veznjak koji igra za Manchester City, nedavno je postigao povećanje plaće od 30% nakon što je surađivao s tvrtkom za analizu podataka kako bi ponovno pregovarao o svom ugovoru. Na kraju je dodao kako još uvijek postoje elementi nogometa koji se ne mogu uhvatiti analitikom, piše Guardian.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner