Tko je Goran Puklin? Bio je predsjednik Mladeži zagrebačkog HDZ-a, kod njega su lani pronađeni milijuni

U akciji policije i USKOK-a u utorak ujutro na zagrebačkom području uhićeno je više osoba. Odvjetnik Ljubo Pavasković Visković potvrdio je uhićenje bivše zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirele Alerić Puklin i njenog supruga Gorana Puklina.

Index neslužbeno doznaje da su uhićenja povezana s aferom Agrokor. Naime, Mirela Alerić Puklin vodila je predmet u slučaju Piruške Canjuge, jedne od okrivljenih u slučaju Agrokor. Sumnja se da je Mirela Alerić Puklin davala podatke Piruški Canjugi o sporu u predmetu kojeg je vodila protiv nje.

No, dodaje Index, suprug bivše tužiteljice uhićen je zbog druge stvari. Goran Puklin, direktor iz Hrvatske lutrije te još jedna osoba iz jedne tvrtke, a u kojoj je Puklin uključen u poslovanje, sudjelovali su, kako se sumnja, u namještanju javnog natječaja vrijednog više milijuna kuna. Riječ se o IT uslugama.

Ova bivša tužiteljica poznata je po tome što je radila na predmetu Agrokor. Podnijela je ostavku nakon što se prošle godine njezin suprug našao na meti USKOK-a jer je kod njega pronađeno oko 4 milijuna kuna za koje se sumnja da pripadaju Draganu Kovačeviću, okrivljenom u aferi Janaf.

O sumnjivim milijunima pisao je Nacional u listopadu prošle godine. Tada su povjerljivi dokumenti otkrili da je tijekom istrage o aferi Janaf DORH sasvim slučajno ustanovio vrlo suspektne činjenice vezane uz državnu tužiteljicu Mirelu Alerić Puklin.

Radeći na istrazi o Janafu, istražitelji USKOK-a u listopadu prošle godine, kako je pisao Nacional, došli su do neočekivanog, senzacionalnog, pa i bizarnog otkrića. U stanu koji se nalazi na drugom katu zgrade u Ulici Božidara Adžije 22/1, u kojem žive Mirela Alerić Puklin, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, i njezin suprug Goran Puklin, pronašli su 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka sumnjiva porijekla. I dok su istražitelji USKOK-a uvjereni da je to novac koji pripada donedavnom predsjedniku Uprave JANAF-a Draganu Kovačeviću, Goran Puklin neočekivano je ustvrdio suprotno.

“On tvrdi da se radi o njegovom novcu. Ali ne samo to. Nego i da je u stanu u kojem živi sa suprugom, zamjenicom županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, taj novac dulje vrijeme držao u raznim torbama i omotnicama samo kako na veći dio tog novca ne bi morao platiti porez na nasljedstvo, jer to ne smatra opravdanim. I za sve to vjerojatno zna njegova supruga, istaknuta pravosudna djelatnica”, pisao je Nacional.

EKSKLUZIVNO: Kako je prateći Kovačevićeve torbe USKOK zaplijenio sumnjive milijune supruga zagrebačke tužiteljice

USKOK je 1. listopada prošle godine proširio istragu protiv Dragana Kovačevića i Gorana Puklina zbog sumnje da je Kovačević neposredno prije uhićenja s Puklinom dogovorio da kod njega sakrije dio novca koji mu je navodno donio još 16. rujna. USKOK je taj novac pronašao u Puklinovom stanu tek punih trinaest dana kasnije, kada je na temelju naloga suca istrage 29. rujna pretražio Puklinov stan u Adžijinoj ulici u Zagrebu. Tada su u dvije crne sportske torbe i u plavoj kartonskoj ukrasnoj vrećici pronašli spomenuti iznos.

“Novac pronađen u mojem stanu, kojeg koristi i moj suprug, nije novac Dragana Kovačevića, kojeg osobno i ne poznajem, već je to novac mog supruga. Sve okolnosti inkriminiranog događaja bit će predmet dokaznog postupka tijekom kojeg će biti potrebno razmotriti sve relevantne okolnosti u svrhu utvrđivanja stvarnog i istinitog činjeničnog stanja”, rekla je u listopadu prošle godine Mirela Alerić Puklin.

Tko je Goran Puklin?

Krajem 1990-ih godina Puklin se, kao student prava, uspinjao u hijerarhiji mladeži HDZ-a. Postao je poslovni tajnik Državne mladeži HDZ-a i predsjednik Mladeži zagrebačkog HDZ-a.

“Temeljna odlika Mladeži je što nakon svih teškoća i nepravdi i dalje predvodi generaciju mladih ljudi koja sebe s pravom naziva pobjedničkom. Uvjeravam vas da će pobjednička i ostati”, rekao je tada Puklin.

Od 2002. do 2006. godine bio je predsjednik udruge Alga, koja se bavila osmišljavanjem i provedbom sportskih te kulturno-turističkih projekata ‘od općehrvatskog interesa’, suradnjom s tijelima državne uprave, ‘posebice resornim ministarstvima te tijelima lokalne uprave i samouprave RH’ te suradnjom ‘sa svim mladeškim udrugama, ustanovama i organizacijama hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini’.

“Radim u korporativnim komunikacijama tvrtke Dalekovod koja je glavni sponzor Konferencije pa sudjelujem u ovom izlagateljskom dijelu programa”, rekao je 2011. godine u HEP-ovu vjesniku, kao sudionik Desete međunarodne konferencije o radu pod naponom.

U kolovozu 2013. godine odjavio je ‘obrt za poslovne djelatnosti Miral’, koji je bio prijavljen u kući njegovih roditelja u zagrebačkom Botincu.

Uhićena bivša tužiteljica, njen suprug i Piruška Canjuga. DORH povukao optužnicu protiv Todorića

Komentiraj