Tko je bio Halston, modni dizajner kojem je Netflix posvetio seriju?

Za deset dana, 14. svibnja, streaming platforma Netflix počinje s prikazivanjem petodijelne serije „Halston“ koja se bavi slavnim modnim dizajnerom Royom Halstonom Frowickom. Tim povodom upravo je objavljen foršpan koji pokazuje Ewana McGregora u ulozi Halstona, njegov uspon i pad, njegove provode u Studiju 54, druženje sa slavnim osobama, i drogiranje. No, tko je doista bio Halston?

Roy Halston Frowick, slavni američki modni dizajner kojeg se smatra prvim dizajnerom-superstarom, započeo je svoju karijeru početkom šezdesetih godina kada je izrađivao šešire za bogatu klijentelu iz New Yorka. Ubrzo je postao je zapažen kreirajući šešir koji je Jackie Kennedy nosila na predsjedničkoj inauguraciji svog supruga Johna F. Kennedyja. No, tada nije vjerovao da će postići velik uspjeh zato što je bio homoseksualac. Njegov tadašnji asistent Tom Fallon ispričao je u dokumentarcu „Halston“ iz 2019. godine kako su u to vrijeme jednom prilikom bili pozvani na večeru kod bogatih klijenata. No, dva gosta na toj večeri odbila su sjesti za stol s Haltonom i Fallonom jer su homoseksualci te su ih pri tome i vrijeđali. Halston je Fallonu nakon toga rekao kako će njih dvojica vječno biti trenirane pederske pudlice koje će skakati kroz obruč na zahtjev bogataša. Njegova pesimistička predviđanja ipak se nisu ostvarila jer je tijekom slijedeća dva desetljeća Halston postao najznačajnija figura američke modne scene.

Tijekom šezdesetih, Halston je sanjao kako će radikalno promijeniti modu u Americi u čemu je i uspio, naročito u sedamdesetim godinama, kada je kreirao za disko generaciju. Megalomanski je sanjao o tome kako će odijevati sve Amerikance. U sedamdesetima i osamdesetima njegove kreacije nosile su slavne osobe kao što su Anjelica Huston, Bianca Jagger i Liza Minnelli kao i brojni modeli. U sedamdesetima se svojim kreacijama suprotstavio svjetskoj dominaciji francuske mode, a mnogi pamte 1973. godinu i modnu reviju nazvanu Battle of Versailles kada su s jedne strane svoje kreacije predstavili američki dizajneri Halston i Oscar de la Renta nasuprot francuskim dizajnerima kao što su Saint Laurent i Christian Dior.

Spajao je visoku i ulično modu pa je tako dizajnirao odjeću za radnike u rent-a-car kompaniji  Avis ali i za američke sportaše koji su nastupali na olimpijskim igrama 1976. godine. Godine 1973. potpisao je ugovor s prehrambenom korporacijom Norton Simon koja je bila vlasnik i kozmetičke linije Max Factor, što mu je donijelo financijsku stabilnost. Još je više profitirao 1982., kada je sklopio ugovor težak milijardu dolara sa robnom kućom JCPenney. Danas je suradnja poznatih dizajnera sa brendovima kao što je H&M sasvim normalna, ali u ono vrijeme to je bila senzacija. Zbog tog ugovora slavna robna kuća Bergdorf Goodman odbila je prodavati njegovu odjeću iako su ga oni među prvima odlučili promovirati. Nakon njih, na isto su se odlučile i mnoge druge slavne modne robne kuće.

Međutim, jednakom brzinom kojom je postao slavan on je i nestao sa scene. Postao je ovisnik o kokainu na koji je trošio tisuće dolara da bi 1990. godine umro od posljedica AIDS-a. Imao je 57 godina. Njegov brend Halston Heritage nekoliko je puta preprodavan u posljednjih gotovo 30 godina ali sjaj i blještavilo njegovih modela nikada nije oživljen.

Komentiraj