Tjedan važnih tema u Bruxellesu: Orešković putuje na summit o izbjegličkoj krizi i Brexitu

Marko Lukunic/PIXSELL

Sljedećitjedan u Bruxellesu se održava summit čelnika EU-a posvećen britanskom pitanju i migrantskoj krizi, na kojem će prvi put sudjelovati hrvatski premijer Tihomir Orešković, a uoči toga summita održat će se mini-summit o zapadnobalkanskoj izbjegličkoj ruti, dok će početkom tjedna Bosna i Hercegovina predati zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Čelnici 28 zemalja članica Europske unije okupit će se u četvrtak i petak na summitu na kojem bi trebali postići dogovor o reformama koje je zatražila Velika Britanija u sklopu priprema za referendum na kojem će se građani te zemlje izjasniti žele li ostati ili napustiti Europsku uniju.

Uoči toga summita predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk posjetit će Pariz, Bukurešt, Atenu, Prag i Berlin kako bi osigurao što širu političku potpru za dogovor s Velikom Britanijom. Najosjetljivije pitanje u pregovorima odnosi se na socijalne naknade koje Velika Britanija želi ograničiti za radnike iz ostalih članica EU-a u prve četiri godine njihova boravka u toj zemlji. U vezi s tim pitanjem u ponedjeljak će se u Pragu okupiti čelnici Višegradske skupine – Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske kako bi usuglasili zajednički stav.

Cameron u utorak sa Schulzom

Britanski premijer David Cameron u utorak će u Bruxellesu razgovorati s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom i šefovima zastupničkih klubova u Europskom parlamentu koji će imati važnu ulogu u provedbi dogovora jer zastupnici moraju izglasati zakonodavne promjene dogovorene na razini čelnika EU-a.

Dan prije summita, u srijedu navečer, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk organizira sastanak s čelnicima zemalja koje se nalaze na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti. Na radnoj večeri sudjelovat će hrvatski premijer Tihomir Orešković, slovenski premijer Miro Cerar, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i makedonski predsjednik Đorge Ivanov, predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Oni će razgovarati o provedbi dosad dogovorenih mjera za usporavanje i zaustavljanje izbjegličkog vala te o konkretnim mjerama jačanja kontrole na granici Grčke i Makedonije. U četvrtak prije summita hrvatski premijer Tihomir Orešković imat će bilateralne susrete s čelnicima europskih institucija – predsjednicima Komisije Jean-Claude Junckerom, parlamenta Martinom Schulzom i Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Mini-summit o izbjegličkoj krizi

Neposredno prije samog summita održat će se i mini-summit o migrantskoj krizi na kojem će biti i turski premijer Ahmet Davutoglu. Riječ je o summitu tzv. “koalicije voljnih”, skupine 11 zemalja članica EU-a predvođenih Austrijom i Njemačkom. Zbog izostanka konsenzusa svih zemalja članica, ta skupina zemalja izražava spremnost primiti veći broj izbjeglica, a zauzvrat traže od Turske da pojača borbu protiv ilegalnih migranata.

U ponedjeljak se sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, a uoči samog početka sastanka predstavnici Bosne i Hercegovine predat će zahtjev za članstvo u EU-u nizozemskom predsjedništvu. Nakon podnošenja zahtjeva Vijeće će zatražiti od Europske komisije da izradi mišljenje (avis), što može potrajati godinu do dvije. Prvi korak u tom u procesu je upitnik koji Komisija šalje zemlji podnositeljici zahtjeva s nekoliko tisuća pitanja koja se odnose na osnovne podatke o zemlji, političkom i pravnom sustavu, ekonomskom potencijalu, strukturi stanovništva, usklađenosti s europskim zakonodavstvom.

Odgovori na ta pitanja za većinu zemalja bili su rutinski, međutim za disfunkcionalnu Bosnu i Hercegovinu to može predstavljati problem već i kod pitanja o broju i strukturi stanovništva, jer rezultati popisa stanovništva provedenog u listopadu 2013. još nisu objavljeni. Europska komisja će u svojem mišljenju ocijeniti može li Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status i koje uvjete za to treba ispuniti. Nakon toga odluka se prepušta zemljama članicama koje odlučuju najprije o kandidatskom statusu, a kasnije i o datumu za početak pregovora. U ponedjeljak se sastaju i ministri poljoprivrede zemalja članica. Na margini toga sastanka, novi hrvatski ministar poljoprivrede Davor Romić, koji prvi put sudjeluje na ministarskom sastanku EU-a, sastat će se povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom.

Komentiraj