Tjedan kajkavske kulture od nedjelje u Krapini

krapina.hr

U Krapini će se od 2. do 9. rujna održati Tjedan kajkavske kulture, a posjetitelje očekuju kajkavske popevke, koncerti estradnih zvijezda, izložbe i gospodarski forum. Tjedan kajkavske kulture jedna je od najvažnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj koja za cilj ima njegovanje kulture i tradicije kajkavskog govornog područja.

Svečano otvorenje Tjedna kajkavske kulture održat će se u nedjelju, 2. rujna u 17 sati na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini, nastupom više od 400 mališana obučenih u tradicionalne narodne nošnje. Okosnica programa bit će već tradicionalni 53. Festival kajkavskih popevki te Međunarodni sajam gospodarstva „Zagorski gospodarski zbor“.

“Gospodarski zbor prije svega radimo zbog naših gospodarstvenika, obrtnika i poduzetnika koji su u zadnjih pet godina napravili sjajan posao. Još tamo 2009./ 2010. dok je krenula recesija, napravili su sjajan posao jednom pametnom politikom u ulaganje znanja svojih zaposlenika u nove tehnologije. Uz minimalno smanjivanje broja zaposlenih, savršeno su iskoristili ulazak Hrvatske u Europsku Uniju i na veliko tržište od 500 milijuna ljudi”, rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar na jučerašnjem predstavljanju.

Na Zagorskom gospodarskom zboru predstavit će se oko 260 izlagača, što će dodatno osnažiti zagorske poduzetnike koji su među najvećim izvoznicima – pokrivenost izvora uvozom je 170 posto. Program Zagorskog zbora na rasporedu je od četvrtka do subote na prostoru igrališta Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ u Krapini. Nakon poduzetničke priče, brojni posjetitelji moći će uživati u večerima kajkavskih popevki. Za njih su rezervirani petak i subota, 7. i 8. rujna, a detalje festivalskog programa otkrio je umjetnički ravnatelj Siniša Leopold.

“U subotnjoj večeri predstavit ćemo 22 nove popevke, a od toga dvije pjesme koje su od posebnog glazbenog izričaja, ja bih ih nazvao etno kaj. To su pjesme koje odudaraju od klasičnih krapinskih popevki. Večer ranije će se pak moći čuti brojne popevke koje svi rado pjevamo, ali i neke koje smo već pomalo zaboravili, ali u dosta novih aranžmana i izvođača”, rekao je umjetnički ravnatelj Festivala, Siniša Leopold.

Na Festivalu kajkavskih popevki nastupit će Mia Dimšić, Minea, Miro Ungar, Zdenka Kovačiček, a Festivalu popevki u četvrtak, 6. rujna, prethodit će i dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“.

“Bit će jako puno događanja te će svatko moći pronaći nešto za sebe, od najmlađih pa do onih najstarijih. Novitet je da smo ove godine krenuli s programima od subote do subote te će najpopularniji sadržaji, poput Vinskog placa, trajati kroz cijeli tjedan. Posjetitelje čeka i novi program „U ozračju kaja“ u sklopu kojeg će se predstaviti naši prijateljski kajkavski gradovi iz Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije, ali i prijatelji Slavonci”, poručio je krapisnki gradonačelnik Zoran Gregurović.

I ove godine posjetitelji će iz Zagreba do Krapine moći doći popularnim cugom Krapekom koji će voziti zadnja tri dana festivala. Od četvrtka, 6. rujna do subote 8. rujna koncerte će održati Maja Šuput, Gazde i Željko Bebek. Za vrijeme trajanja festivala besplatno će se moći razgledati i izložba popularnih oldtimera, i to u Ulici F. Galovića.

Predsjednica Turističke zajednice Grada Krapine Nedeljka Vodolšak je kako se ove godine očekuje između 50 i 60 tisuća posjetitelja.

Komentiraj