HEP

Tisuće sati rada i 16 milijuna kuna za obnovu Gunje

Prošle su dvije godine od katastrofalnih poplava koje su pogodile stanovnike Gunje i okolnih mjesta u istočnoj Slavoniji. Obnova u Gunji je danas gotovo potpuno završena, a jednu od ključnih uloga u sanaciji posljedica najvećih poplava koje su pogodile Hrvatsku tijekom nekoliko proteklih desetljeća imala je i Hrvatska elektroprivreda. Uz veliki angažman zaposlenika i tehnike u saniranju posljedica poplave, HEP je stanovništvu na poplavljenom području istočne Slavonije pružio i financijsku pomoć vrijednu oko 6 milijuna kuna, dok je u obnovu elektroenergetske mreže uloženo više od 10 milijuna kuna.

Elektrodistribucijska mreža HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS) Elektre Vinkovci na poplavljenom području pretrpjela je značajna oštećenja. Bez napona je ostalo 110 kilometara električne mreže i više od 3000 mjernih mjesta, a šteta je iznosila oko 12 milijuna kuna. Ipak, zahvaljujući velikom angažmanu radnika HEP ODS-a, sva je niskonaponska mreža uključena do 7. srpnja 2014. godine, nepuna dva mjeseca nakon izbijanja prirodne katastrofe. Područne jedinice HEP ODS-a su, također, u koordinaciji sa službama koje su organizirale obranu od poplava, evakuaciju i pomoć stanovništvu, posebnu pažnju posvećivale sigurnosti ljudi te provodili preventivna isključenja ugroženih dijelova s električne mreže.

Već prvih dana katastrofe HEP je Hrvatskom crvenom križu uplatio donaciju od milijun kuna za pomoć stanovništvu poplavljenih područja te je nešto kasnije financijski pomogao uređenje dječjeg igrališta u Gunji. HEP je također podmirio troškove električne energije za potrebe kontejnerskih naselja u kojima su bili smješteni stanovnici stradali u poplavi, dok su vlasnici poplavljenih kuća na području istočne Slavonije oslobođeni plaćanja troškova za električnu energiju nastalih od izbijanja katastrofe u svibnju do kraja rujna 2014.

Uz angažman ljudstva i tehnike, HEP ODS je u sklopu pomoći stanovništvu stradalom u poplavama u lipnju 2014. donirao milijun kuna općinama Gunja, Drenovci i Vrbanja radi financiranja nužnih sanacijskih radova na električnim instalacijama u poplavljenim stambenim objektima na područjima tih općina. Donacijska su sredstva omogućila vlasnicima poplavljenih kuća da na propisan i siguran način obave zamjenu nužne instalacijske opreme te izvanredni pregled i ispitivanje električne instalacije ili dijela električne instalacije koji su nužni za korištenje stambenog objekta.

Velike poplave u okolici Gunje, ledolom u Gorskom kotaru u siječnju 2014. ili stravični požar na Pelješcu u ljeto 2015., samo su neki od primjera koji su proteklih godina na kušnju stavile HEP-ovu misiju osiguravanja sigurne i kvalitetne opskrbe električnom energijom. Kako bi pomogao ugroženim područjima, HEP već godinama angažirano postupa u slučaju svih prirodnih katastrofa i kao nacionalna kompanija odgovorna prema zajednici u kojoj djeluje, ugroženom stanovništvu nastoji pomoći što bržim uspostavljanjem opskrbe električnom energijom, ali i pružanjem svake druge dostupne pomoći.

Komentiraj