Tisuće Rusa prosvjeduje zahtijevajući slobodne izbore

Tisuće Rusa izašlo je na ulice u centru Moskve u subotu, kako bi zahtijevali slobodne lokalne izbore u Moskvi 8. rujna, iako su prosvjed zabranile vlasti.

Višetjedni prosvjedi zbog izbora za moskovsku gradsku skupštinu, pretvorili su se u najveći prosvjedni pokret u Rusiji od razdoblja 2011-2013, kada su prosvjednici izašli na ulice zbog navodne izborne krađe.

Uzvikujući “Rusija će biti slobodna!” i “Ovo je naš grad!”, do dvije tisuća prosvjednika marširalo je jednom od moskovskih prometnica.

Prosvjednici traže da se kandidatima opozicije dozvoli izlazak na izbore.

Prosvjednici također zahtijevaju puštanje na slobodu aktivista zatvorenih nakon prošlih prosvjeda.

“Ako prestanemo izlaziti (na ulice) nestat će svaka nada”, rekla je dvadesettrogodišnja prosvjednica Aleksandra Rosius.

“Moramo pokazati vlastima da nećemo samo tako odustati i prihvatiti činjenicu da su nevini ljudi zatvoreni i da su izbori ukradeni”, dodala je.

Artjom, šesneastogodišnji srednjoškolac kazao je da su ga “ogorčenje i strah” doveli na prosvjed.

“Nisam želio imati slomljene noge, biti ubijen ili bačen u zatvor”, rekao je.

“Vlasti odbijaju pristati na kompromis, počeli su rastjeravati ljude, bacati ih u zatvor. Mislim da je to neprihvatljivo”, dodao je.

Subotnji prosvjed, posljednji prije izbora, bio je manji od prijašnjih prosvjeda na kojima su bile desetine tisuća ljudi.

Tijekom prvog sata prosvjeda policija nije pokušala zatvoriti prosvjednike, ali su, putem megafona, zatražili da se raziđu.

Komentiraj