TISUĆE PROSVJEDNIKA U CALAISU ZBOG ‘DŽUNGLE’ “Ovo je postalo nepodnošljivo”

EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Tisuće prosvjednika i kamiona u ponedjeljak izazvivaju velike teškoće u prometu luke Calais. Prosvjednici traže zatvaranje izbjegličkog kampa, nazvanog ‘Džungla’, prenose britanski mediji. Stanovnici Calaisa oblikovali su ljudski štit duž prometnice, a promet je u ponedjeljak zaustavljen na glavnoj prilaznoj cesti Calaisu zbog sve većeg broja incidenata s migrantima.

Provjedima se priključila i gradonačelnica Calaisa Natacha Bouchart, koja ističe kako je situacije postala nepodnošljiva. Osobe koje žive u kampu, a sada ih je oko sedam tisuća, većinom s Bliskog istoka, Afganistana i Afrike, nadaju se da će prijeći La Manche i doći do Velike Britanije.

Vozači kamiona negoduju zbog otežanog posla – veliki broj migranata pokušava se ilegalno ukrcati u kamione, gađaju vozače kamenjem, te postavljaju barikade, prenosi BBC. U veljači i ožujku ove godine francuske vlasti sravnile su sa zemljom južnu polovicu migrantskog logora zvanog ‘Džungla’ i raselila neke njegove stanovnike. Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve prošli tjedan rekao je da bi francuske vlasti trebale sravniti i ostatak logora.

Komentiraj