Tisuće na prosvjedu poduzetnika: “Nismo građani trećeg reda! Dajte nam da radimo!”

Udruga Glas poduzetnika (UGP) organizirala je prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Prosvjed je počeo u srijedu u 10 sati, a iz Glasa poduzetnika kažeu da su ga organizirali zbog neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika. Pozvali su poduzetnike, obrtnike, zaposlenike i građane da im se pridruže.

Tijek događaja:

11:50 Prosvjed je završio, okupljeni se lagano razilaze. Na stranici na Facebooku Glasa poduzetnika još uvijek se objavljuju videoporuke građana i poduzetnika koji u jednoj minuti mogu poslati poruku vladajućima.

11:30 “Došli smo dati podršku zahtjevima. Ovo nije prosvjed protiv mjera nego za Hrvatsku u kojoj pravila vrijede za sve. Vladajući novac za sve mogu pronaći jednostavno – uštedite, smanjite broj županija, općina i gradova i nađite način da pomognete”, kazala je Marijana Puljak, supredsjednica stranke Centar.

11:25 Jedan student ispričao je: “Tu sam zbog situacije koja vlada u Hrvatskoj. Sotonizira se privatni sektor, sotonizira se opozicija s konstruktivnim prijedlozima, govori nam se da smo destruktivni. Kako ja mogu sa 21 godinom biti destruktivan”.

11:20 Na transparentima prosvjednika mogle su se pročitati poruke: ” “Kakav je plan”, “Zašto Hrvatska ne može biti gospodarski jaka?”, “Andrej, dosta je!”, “Reketa – u sve se miješa” s karikaturom premijera Plenkovića s kuharskom kapom i aluzijom na Vegetu.

11:00 Na prosvjed je stigao i Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik Oroslavja. “Došao sam podržati prosvjed jer sam član Glasa poduzetnika”, rekao je Šimunić i dodao: “Dobro sam iako malo razočarano. Nakon svega što je izašlo u javnost, prije dva danas uhitili su čovjeka koji je otvorio teretanu, a Tušek nije proveo ni noć u pritvorur nakon svih snimki i svega što su ljudi vidjeli. Ja sam svojim primjerom ukazao da neke mjere nemaju smisla. Nisam za ukidanje mjera, ali bih htio da smo svi jednaki i da su mjere jednake za sve”, rekao je.

I Viktor Šimunić na prosvjedu: “Gospoda vas gledaju. Zdignite se pa ćete vidjeti koliko su mali”

10:50 “Želimo disati, živjeti, želimo pravo na rad. Danas sam saznala da je jedan kolega bez kruha 15 dana. Neka oni budu na 4.000 kuna i kažu kako s tim preživjeti. Žalosno je da živimo s roditeljima”, poručila je jedna prosvjednica.

10:40 “Predlažem da političari daju plaće ovim herojima i zamijene se pa da vidimo kako će im biti. Jučer u policiji sam vidio da su to krasni ljudi, nije problem u njima koji moraju provoditi glupe zakone, nego u onima koji ih donose. Političarima, prvestveno Vladi, molim vas, prestanite nas maltretirati. Ako niste u stanju voditi koronakrizu, bavite se nečim drugim. Ova gruda se treba zakotrljati i donijeti novi život”, rekao je Andrija Klarić, vlasnik teretane koji je završio u pritvoru nakon što je otvorio teretanu.

10:32 Oreščanin je okupljene pitao imaju li kakvu poruku za ministra Ćorića. Prosvjednici viču “odlazi!” i “ostavka!”.

“Mi ne živimo, mi preživljavamo. Mi poštujemo mjere, oni ne poštuju nas”, rekao je Oreščanin.

PHOTO: Privatne snimke

10:30 Organizatori dijele kavu za van, no čaše su prazne i sadrže razne poruke. “Zašto Hrvatska ne ukine beskonačan niz parafiskalnih nameta koji guše poduzetnike”, jedna je od poruka, prenosi N1.

PHOTO: Privatne snimke

10:20 “Svaki dan vidimo ljude kako se tiskaju u toplisama, vidimo redove za kavu, gužve u šoping centrima… Smatramo da ne postoji znanstveni dokaz da se slučajevi mogu povezati s ugostiteljima i fitness centrima. Dajte nam da radimo!”, rekao je Oreščanin i dodao da će svima dijeliti kave za van.

Oreščanin je medijima rekao da se na Trgu okupilo oko pet tisuća ljudi.

PHOTO: Privatne snimke

10:15 “Poduzetnici su na rubu propasti. Bliži se trenutak kad će tisuće tvrtki propasti. Nismo dobili kunu obeštećenja u industriji eventa, pod hitno nam trebaju mjere. Takvi događaji se organiziraju dugo. Moramo znati što možemo očekivati na proljeće ili ljeto. Neka kažu da nema evenata sa 20.000 ljudi, nema veze, samo da znamo”, rekao je Berislav Marszalek iz Glasa poduzetnika, koordinator evenata, osnivač i direktor tvrtke Entrio.hr, rekao je:

10:12 “Ne želim živjeti u državi koji se boji reći da želi raditi. Sv se moraju zapitati koga i čega se bojimo. Nije problem što smo zatvoreni, ali to se treba adekvatno platiti. A ne da se laže javnost da je dovoljno izdvojeno. Nedostaje još 50% bilance. Žalosno je da moramo prosvjedovati da bismo se izborili za legitimno pravo. Ovaj način nije ispravan. Mi nismo građani trećeg reda”, rekao je okupljenima Marin Medak.

PHOTO: Privatne snimke

10:10 Okupljenima se obratio Dražen Oreščanin.

“Hvala svima što ste došli. Akcija je usmjerena prema mjerama. Mislimo da su diskriminatorne, tražimo pravilno obeštećenje za pogođene djelatnosti i smatramo da bi država redovitije trebala podmirivati minimalne plaće. Osigurali su pomoć zaposlenima, a nisu pomogli poduzetnicima da opstanu kroz nadoknadu štete i osiguravanje kreditnih linija za llikvidnost”, rekao je.

10:05 Na glavnom zgarebačkom trgu okupio se velik broj ljudi. Na Trg bana Josipa Jelačića došli su i Mostovci Nikola Grmoja i Miro Bulj podržati prosvjed, kao i zastupnik Zlatko Hasanbegović.

PHOTO: Igor Soban/PIXSELL

10:00 Vlasnik teretane na Trešnjevci Andrija Klarić stigao je na prosvjed

Andrija Klarić na prosvjdu poduzetnika: “Pečatili su mi teretanu sa suzama u očima”

09:30 “Ne očekujem nerede. Sve građane smo više puta pozvali da se drže epidemioloških mjera i da u izjavama budu pristojni. Očekujemo vrhunsku suradnju s policijom. Premijerova izjava da pozivamo na bunt je neistina, pozivamo na prosvjed i ostvarivanje prava. Nije istina da pozivamo na nepoštivanje mjera”, kazao je Dražen Oreščanin za N1 uoči prosvjeda.

Komentiraj