Tisuće prosvjednika izašlo je u subotu na ulice diljem Sjedinjenih Država na drugi marš žena obilježavajući prvu godišnjicu inauguracije predsjednika Donalda Trumpa skupovima čiji je cilj usmjeriti ženski aktivizam u političke dobitke na izborima ove godine.

Koordinirani skupovi u Washingtonu, New Yorku, Los Angelesu i oko 250 drugih gradova ponavljanje su prosvjeda koji su obilježili početak Trumpova predsjedništva. Slični skupovi planirani su u Britaniji, Japanu i drugim zemljama.

“Učinit ćemo da se naša poruka čuje na izborima ove jeseni”, rekla je organizatorica skupa Emily Patton nekoliko tisuća prosvjednika kod reflektirajućeg bazena na washingtonskoj nacionalnoj šetnici.

Na washingtonskom skupu bili su i političari Demokratske stranke iz susjedne Virginije.

Mnogi od prosvjednika nosili su ružičaste pletene “mačkica kape” izrađene prošle godine u aluziji na Trumpove riječi o ženskim genitalijama.

Neki kritičari kažu kako ovogodišnjem maršu nedostaje žarišna točka. Ciljajući na imigraciju imali bi veći učinak, rekla je Shikha Dalmia, viši analitičar u Reason Foundation, libertarijanskom institutu.

“Udarati u feministički bubanj mi izgleda promašeno. Možda pokušavaju baciti mrežu što je šire moguće”, rekla je Dalmia telefonom.

Broj sudionika na ovogodišnjim skupovima će vjerojatno biti daleko manji od procijenjenih 5 milijuna 21. siječnja 2017.

Komentiraj

PREKOEPA/PETER FOLEY
Podijeli objavu
Prethodni članakCarlos Sainz osvojio Dakar
Sljedeći članakPožar u hotelu u Pragu, ima poginulih
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.