Tisuće Filipinaca izašlo je u ponedjeljak na ulice kako bi prosvjedovali protiv autokratske vladavine predsjednika Rodriga Dutertea uoči njegovog govora u kongresu.

Prosvjednici su nosili natpise kojima osuđuju Duterteov “fašistički” i “tiranski” režim, kao i one kojima su pozivali na poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda.

“Dvije godine pod ovim tiranskim režimom. On je pokrenuo ratove za zabrane što je rezultiralo nasilnim krvoprolićem, kao i dobro planirane fašističke napade kako bi omogućio svoje diktatorske ambicije”, priopćila je studentska organizacija College Editors Guild.

“Da bi ostvario svoje diktatorske ambicije Duterte mora provesti ubilačku kampanju da bi ušutkao političke snage koje spriječavaju njegove zle planove”, stoji u priopćenju.

“Tisuće su već ubijene u njegovom krvavom ratu protiv droge i borbi protiv pobune”, dodaje se.

Više od šest tisuća policajaca okružilo je kompleks Batasang Pambansa u kojem će Duterte danas održati svoj godišnji govor o stanju nacije.

Zapovjednik policije Guillermo Eleazar otkrio je kako su snage sigurnosti razgovarale s prosvjednicima kako bi osigurali da sve prođe mirno.

“Nadamo se da će se prosvjednici držati onoga što smo se dogovorili”, istaknuo je Eleazar.

“U protivnom ćemo biti primorani učiniti ono što trebamo – rastjerati ih”.

Očekuje se da će Duterte govoriti o planovima vlade za iduću godinu i o zakonskim prioritetima, što uključuje i prijelaz na federalni oblik vlasti, objavio je njegov glasnogovornik Harry Roque.

“Kao otac nacije predsjednik Duterte će još jednom artikulirati želju naroda za istinskom i značajnom promjenom”, naglasio je Roque.

Komentiraj