Tiskano izdanje dnevnika The Independent otišlo u povijest

EPA/WILL OLIVER

Zaposlenici britanskog dnevnika The Independent čija je prodaja u velikom padu već nekoliko godina, pustili su u petak posljednji put u tisak svoje novine koje se spremaju u potpunosti prijeći na digitalni format.

Novinari dnevnika osnovanog prije nešto manje od 30 godina objavili su slike na društvenim mrežama koje prikazuju ekipe kako lupkaju po stolovima što predstavlja tradicionalni pozdrav pri odlasku kolege.

U posljednjem uvodniku The Independent piše kako ćemo se sjećati njegova “smjelog prijelaza” u 100-postotni digitalni format kao “primjera koji trebaju slijediti ostale novine u svijetu”.

“Danas su se zaustavili naši rotacijski strojevi, tinta je suha i uskoro više neće biti gužvanja papira”, nastavlja se u uvodniku. “No, dok se jedno poglavlje zatvara, drugo se otvara i duh The Independenta nastavit će se širiti”.

Vlasnik dnevnika, Britanac ruskog podrijetla Evgeny Lebedev, koji je prošlog mjeseca najavio kraj papirnatog izdanja novina, napisao je da se novinarstvo “potpuno promijenilo” te da se The Independent mora “također promijeniti”.

The Independent, nastao u listopadu 1986., nacionalni je dnevnik s najmanjom nakladom u Velikoj Britaniji, daleko iza tabloida poput Suna i Daily Maila i velikih novina poput Timesa, Guardiana ili Daily Telegrapha. Na vrhuncu 1989. dnevnik lijevog centra, poznat po svojih angažiranim naslovnicama i važnom mjestu koje je pridavao fotografiji, izlazio je u više od 420.000 primjeraka dnevno, dok ih danas nije uspijevao prodati više od 40.000.

Godine 2003. dnevnik je vodio kampanju protiv britanske intervencije u Iraku.

Komentiraj