Timothy Snyder – ‘O tiraniji’

O tiraniji

Utemeljitelji Sjedinjenih Američkih Država izvlačili su pouke iz povijesti koju su poznavali.

Pribojavajući se mogućnosti da se demokratska republika kakvu su zamislili uruši, proučavali su pad drevnih demokratskih sustava i republika i njihovo pretvaranje u oligarhije i carstva. Povjesničar Timothy Snyder – vodeći američki stručnjak za Treći Reich i holokaust, kao i za povijest Istočne Europe – uznemiren autoritarnom i opasnom politikom Trumpove administracije, napisao je važno djelo pod nazivom ‘O tiraniji’, koje je dobilo odlične kritike i zasjelo na vrhove svjetskih književnih lista.

U njemu je izložio dvadeset lekcija 20. stoljeća prilagođenih današnjim okolnostima.

„Današnji Amerikanci nisu nimalo mudriji od onih Europljana koji su u 20. stoljeću gledali kako demokracija uzmiče pred fašizmom, nacizmom ili komunizmom. Naša je jedina prednost što možemo učiti iz njihova iskustva. I sada je pravi trenutak za to“, naglašava autor u ovome svojevrsnom političkom priručniku za svakodnevnu uporabu.

Kroz britke poruke dvadeset kratkih poglavlja, ponukan nedavnim izbornim rezultatima u SAD-u, Snyder na primjerima tragične europske povijesti 20. stoljeća pokazuje kamo američko ili bilo koje drugo društvo može odvesti nedemokratski oblik vladavine, odnosno tiranije.

Komentiraj