Timothy John Byford, redatelj koji je postavio standarde za dječje emisije

Prije četrdesetak godina Timothy John Byford je bio redovno posljednje ime i prezime na odjavnoj špici svih najboljih dječijih emisija koje smo pratili na televizijama u bivšoj državi.  “Poletarac”, “Neven” i “Nedjeljni zabavnik” samo su neki od njegovih projekata. Britanac, rođen u Salisburyiju u Engleskoj 1941. godine, odrastao je na farmi, ali je znao da tu ne želi provesti svoj život.

Iako su se roditelji protivili njegovim izborima, Timothy je želio ostvariti san i postati redatelj. Godinama je radio u kazalištima širom Engleske, ali i na BBC-u, sve do trenutka kada je zbog jedne priče trebao posjetiti Beograd. Bio je to početak sedamdestih, sjajno vrijeme u Jugoslaviji, a tu je i upoznao buduću suprugu Zoricu.

“Od dvanaeste godine sam znao što želim biti kad odrastem. To nije bila samo želja, nego i strast. Između ostalog, studirao sam francusku književnost i jedna od knjiga je bila Moliereov komad “Škola za žene”. Kad je ova predstava bila na repertoaru lokalnog kazališta u Salisburyju, naš profesor je predložio da je pogledamo. Prije toga nisam bio mnogo puta u kazalištu, uglavnom, na dječijim predstavama za Božić i Novu godinu. Nikad neću zaboraviti šta mi se desilo čim se zavjesa podigla i glumci počeli govoriti tekst. Bilo je to kao da me je neko prebacio u čarobnu zemlju, gdje moram ići po svaku cijenu i provesti cijeli život. Znao sam da se ta zemlja zove kazalište, ali nisam imao pojma šta se tamo nalazi ili radi. Riješio sam da ću ići tamo, da budem iza kulisa. I po cijenu toga da čistim pozornicu ili pripremam ćaj glumcima. Kasnije sam saznao za posao inspicijenta i odlučio da ću to raditi. Iako su roditelji bili protiv, uspio sam.

Timothy John Byford je umro 5. svibnja 2014. godine u Beogradu u svojoj 73. godini života.

Komentiraj